Vabaühendus: Iisrael pommitas Süüria pealinna ümbrust ja lõunaosa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria pealinn Damaskus.
Süüria pealinn Damaskus. Foto: LOUAI BESHARA / AFP / Scanpix

Iisraeli sõjalennukid pommitasid neljapäeval mitut piirkonda Süüria pealinna Damaskuse lähedal ning Süüria lõunaosas, teatas vabaühendus neljapäeval.

«Iisraeli väed pommitasid tund aega positsioone Damaskuse lõuna- ja edelapoolsetes eeslinnades ning Süüria lõunaosas Quneitra provintsi piiril,» ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse direktor Rami Abdel Rahman.

Süüria riigimeedia teatas varem, et Süüria õhutõrje avas neljapäeval pealinna Damaskuse lähedal tule «vaenulike» sihtmärkide pihta ja tulistas need alla.

«Meie õhutõrje tulistas vaenulike sihtmärkide pihta Kisweh´ piirkonnas ja tulistas need alla,» edastas riiklik uudisteagentuur SANA viitega sõjaväeallikale.

Süüria riigitelevisiooni teatel õnnestus õhutõrjel rünnaku ägedusele vaatamata tõrjuda õhust läbiviidud «agressioon» riigi vastu.

Damaskusest lõunasse jäävatel aladel on varem õhurünnakuid korraldanud Iisrael, võttes sihikule Süüria režiimi liitlase Iraani revolutsioonikaardi ja teiste iraanimeelsete šiiarühmituste võitlejaid.

Rahman ütles, et Kisweh´s leidub «Liibanoni Hizbollah´le ja Iraani vägedele kuuluvaid relvaladusid».

Vabaühenduse direktori sõnul oli Süüria õhutõrje neljapäeval sunnitud tegevusse asuma esimest korda pärast 17. septembri vahejuhtumit.

Süüria õhutõrje tulistas 17. septembril oma rannikuvete kohal alla Vene luurelennuki Il-20 pärast seda, kui Iisraeli sõjalennukid olid andnud õhulööke sihtmärkidele Süüria Latakia provintsis. Hukkus 15 Vene sõjaväelast.

Moskva süüdistas seejärel Iisraeli oma sõjalennukitega Vene luurelennuki Süüria õhutõrje tulejoonele surumises. Iisrael on eitanud süüd ja öelnud, et selle hävitajad olid vahejuhtumi ajaks Süüria õhuruumist juba lahkunud.

Venemaa toetab Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi koos Iraani ja Liibanoni šiialiikumisega Hizbollah, mida Iisrael peab oma vihavaenlasteks.

Venemaa teatas vahejuhtumi järel uutest julgeolekumeetmetest oma sõjaväelaste kaitseks Süürias, muuhulgas õhutõrje raketisüsteemide S-300 tarnimisest Süüriale ning lähenevate sõjalennukite radarite segamisest.

See on tekitanud Iisraelis muret, et riik on sunnitud piirama oma sõjalist tegevust Süüria territooriumil, kus juudiriik on korraldanud sadu õhurünnakuid Iraani väidetavatele sõjalistele sihtmärkidele ja Hizbollah´le mõeldud relvasaadetistele.

2015. aastal seadsid Venemaa ja Iisrael sisse sõjalise sidekanali vahejuhtumite vältimiseks Süürias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles