Bosnia kohus jättis oma väepealiku sõjaroimades süüdi mõistmata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnia endine sõjaväeülem Naser Orići lahkumas Sarajevos kohtust mullu sügisel.
Bosnia endine sõjaväeülem Naser Orići lahkumas Sarajevos kohtust mullu sügisel. Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / SCANPIX

Kohalik kohus mõistis täna õigeks Bosnia moslemite endise sõjaväeülema Naser Orići, keda süüdistati sõjakuritegudes 1990. aastate Balkani konflikti ajal.

«Naser Orić ja tema kaasvõitleja Sabahudin Muhić on mõistetud õigeks kuritegude sooritamises sõja ajal vangide vastu,» teatas Sarajevo kohtu kohtunik Tihomir Lukes.

Kaks meest olid kohtu all seoses kolme serblasest vangi tapmisega aastatel 1992-1995 kestnud sõja ajal Srebrenica kandis. Bosnia konfliktis olid omavahel vastamisi riigi serblastest, moslemitest ja horvaatidest elanikud.

Orić pooldajad on astunud tema toetuseks välja ja kirjeldanud teda kui kangelaslikku Srebrenica kaitsjat.

ÜRO sõjakuritegude tribunal mõistis Orić 2008. aastal õigeks süüdistustes, mille kohaselt ei pingutanud ta piisavalt kaitsmaks serblastest sõjavange.

Serbia polnud selle otsusega rahul ning esitas 2014. aastal rahvusvahelise tagaotsimispalve, mille alusel mees lõpuks anti Bosniale kohtu pidamiseks välja.

2017. aasta oktoobris mõisteti Orić esimest korda õigeks, mis tekitas suurt pahameelt serblastest ohvreid esindavates ühendustes.

Protseduurireeglite rikkumisele viidates nõuti uut kohtupidamist ning täna mõisteti Orić taas Sarajevo kohtus õigeks.

ÜRO Balkani sõjakuritegude tribunal lõpetas tegevuse 2017. aasta detsembris, misjärel arutavad süüasju kohalikud kohtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles