Briti relvajõududele anti Vene ajakirjaniku tõttu hoiatus (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõdurid Tapal.
Briti sõdurid Tapal. Foto: VALDA KALNINA / EPA / Scanpix

Suurbritannia kaitseministeerium kutsus avalikkust andma teada igasugusest kahtlasest tegevusest. Põhjuse selleks andis Vene telemeeskond, kes filmis salaja Briti sõjaväebaasi.

Hoiatus anti välja pärast seda, kui Venemaa riigi kontrolli all oleva Pervõi Kanali ajakirjanik Timur Siraziev filmis salaja Berkshire'is asuvat 77. brigaadi baasi. See brigaad keskendub just tänapäevasele sõjapidamisele, muu hulgas infosõjale.

«Timur Sirazievi kahtlane käitumine jäi baasi turvasüsteemide vaatevälja,» ütles armee esindaja Euronewsile.

Kaitseminister Gavin Williamson ütles avalduses, et kaitseministeerium võtab baaside turvalisust ülimalt tõsiselt. «Kui keegi näeb sõjaväebaaside lähedal kahtlast käitumist, tuleks sellest kiiremas korras politseile teada anda,» sõnas Williamson.

Siraziev on Venemaa Londoni saatkonna kodulehel märgitud kui Pervõi Kanali bürooülem. Teda nähti baasi lähedal 21. novembril.

Nüüdseks on relvajõududele edastatud hoiatus nii ajakirjaniku kui ka tema auto osas. «Kui see isik või masin peaks viibima mõne armee-ehitise juures, ei tohi turvatöötajad teda sisse lubada. Kindlustada tuleb, et igal ajal viibiks tema juures vähemalt kaks oma töötajat ja kiiremas korras tuleb võtta ühendust tsiviilpolitseiga,» seisis hoiatuses.

Suurbritannia ja Venemaa suhted on alates märtsist tõelises madalseisus. Märtsis ründas kaks Vene sõjaväeluure GRU agenti Salisbury linnas närvimürgiga Novitšok Sergei Skripali ja tema tütar Juliat.

Eelmisel kuul ütles Briti relvajõudude ülem kindral Mark Carleton-Smith, et Venemaa on tänaseks päevaks suurem oht, kui terrorirühmitus Islamiriik (ISIS). «Venemaa teeb süstemaatilist pingutust, et avastada ja paljastada lääneriikide nõrkused. Seda eriti ebatraditsioonilistes valdkondades nagu küber, kosmos ja allvee-sõjapidamine,» ütles kindral Daily Telegraphile.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles