Raport: ELi kaitsejõud ei suudaks mitmel rindel korraga tegutseda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Prantsusmaa merejalaväelaste ühine demonstratsioon õppusel Trident Juncture.
Suurbritannia ja Prantsusmaa merejalaväelaste ühine demonstratsioon õppusel Trident Juncture. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

Avaldatud raporti kohaselt oleks Euroopa ühiste kaitsejõudude toimimine mitme erineva operatsiooni puhul raskendatud, sest ressursipuuduse tõttu ei suudetaks olukorraga toime tulla, kirjutab Briti väljaanne Telegraph.

Eksperdid üritasid võrrelda Euroopa Liidu sõjalisi ambitsioone liikmesriikide tegelike võimekustega, tekitades selleks erinevaid stsenaariumeid, mis tulevikus esineda võivad.

Nende hulgas olid erinevad rahuvalvemissioonid, konfliktide ennetamine, pääste- ja evakuatsioon ning humanitaarabi andmine Aafrikast kuni Kaukaasiani. Leiti, et praeguse varustuse ja rahastuse juures käiks mitme erineva missiooniga korraga tegelemine ELi jaoks üle jõu.

Toodi välja, et Ühendkuningriigi lahkumine blokist teeb niigi halva olukorra hullemaks, kuna püsima jääb oht, et kaotatakse üks ELi tugevamaid sõjalisi jõude.

Ühendkuningriigi ja tema liitlaste jaoks on jutt nn Euroopa armeest pikalt pingeid tekitanud. EL loodaks ühise kaitse- ja julgeolekupoliitikaga mängida suuremat sõjalist rolli terves maailmas. Rahvusvaheline strateegiliste uuringute instituut ja Saksa välispoliitika instituut üritasid kaardistada neid olukordi, kus EL potentsiaalselt sekkuda võiks.

Võrreldes olukordi iga liikmesriigi sõjalise võimsusega, leiti, et paljudel juhtudel jääks puudu võimekusest nii maal, meres kui ka õhus. Raport leidis, et analüüsitud operatsioonide kokkulangevuse korral oleks liikmete võimekus tõsise pinge all. Samas kui arvestada iga operatsiooni eraldi, siis poleks olukord nii halb.

«Jätkusuutlikkus on probleem. Kuigi lühiajalised operatsioonid oleks kõiki saadaolevaid võimekusi arvestades võimalikud, siis üht või mitut rotatsiooni hõlmavad operatsioonid koormaksid Euroopa kaitsejõud üle,» seisis raportis.

Probleemsete faktoritena nähti puudujääki sõidukite, varustuse, varude ja personali osas.

Üle jõu ei käiks vaid pääste-, evakuatsiooni- ja humanitaarmissioonid. Samas nähti Ühendkuningriigi lahkumisest probleemi humanitaarmissioonide merevõimekuse osas. Tõsiseid puudujääke tekitaks erinevad rahuvalveoperatsioonid, seda isegi Ühendkuningriigi osalemise korral.

Lähitulevikus ei nähta ka olukorra paranemist. Raporti kohaselt esineks varustuse osas märkimisväärseid puudujääke ka 2030. aastal. Ekspertidel ei õnnestunud lagedale tulla ka ühegi plaaniga, mis võiks kompenseerida Ühendkuningriigi panust pärast Brexitit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles