Afganistanis tapeti Talibani kõrge juht (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani liikmed Afganistanis.
Talibani liikmed Afganistanis. Foto: Allauddin Khan / AP / Scanpix

Afganistani Helmandi provintsis tapeti Afganistani ja USA erivägede õhurünnakus Talibani kõrge juht, teatas Reuters Talibani ja Afganistani teadetele tuginedes.

Rühmitust Helmandi provintsis juhtinud Abdul Manan tapeti eile korraldatud õhurünnakus, temaga koos hukkus veel 29 inimest. Õhurünnaku ajal kohtus Manan parasjagu Nawzadi piirkonnas kohalike Talibani juhtide ja võitlejatega.

Tema surma kinnitasid Talibani liikmed Helmandis ja Kandaharis, kuid USA relvajõud ametlikku kinnitust veel ei andnud ning jätkavad olukorra uurimist.

Afganistani võimude jaoks on Manani tapmine märgilise tähtsusega. Just tema kontrollis Talibani vägesid Helmandis viimaste aastate jooksul. Rühmitus suurendas oma mõjuvõimu provintsis pärast mitmete rahvusvaheliste sõjaliste missioonide lõppu 2014. aastal.

«Ta oli kõige olulisem Talibani komandör riigi lõunaosas ja tema surm omab mõju üldisele julgeolekuolukorrale,» ütles üks kõrge kaitseametnik Reutersile.

Manan tapeti ajal, mil nii lääneriikide poolt toetatud Afganistani väed kui ka Taliban üritavad oma mõjuvõimu suurendada. Käimas on jõupingutused, et 17 aastat kestnud sõda rahulepingu abil lõpetada.

Kuigi USA eriesindaja Zalmay Khalilzad ja Talibani esindajad on loonud omavahelise kontakti, pole lahingutegevus aeglustunud, sest mõlemad osapooled loodavad rahuleppe eel oma positsiooni tugevdada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles