Sorose asutatud ülikool peab Budapestist lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesk-Euroopa Ülikooli õppehoone Budapestis.
Kesk-Euroopa Ülikooli õppehoone Budapestis. Foto: Omar Marques / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ungari Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) teatas täna, et on pärast pikka ja ägedat kohtuvaidlust peaminister Viktor Orbáni valitsusega sunnitud viima oma kõige mainekamad programmid Budapestist üle Viini.

«CEU sunnitakse lahkuma,» ütles Ungari-USA miljardäri George Sorose asutatud ülikooli rektor Michael Ignatieff. «See on pretsedenditu. USA institutsioon aetakse välja NATO liitlasriigist.»

Ülikooli sõnul alustatakse kõigi akrediteeritud programmide õpetamist Viinis järgmise aasta septembris, samas jääb Budapesti ülikoolilinnak avatuks seni, kuni kõik praegu ülikooli registreeritud tudengid oma õpingud lõpetavad.

Piirkonna tuntumaid haridusasutusi Kesk-Euroopa Ülikool (CEU) loodi 1991. aastal ning seda rahastab osaliselt tänini Ungaris sündinud filantroop George Soros. Ülikool on meelitanud õppima tudengeid enam kui sajast riigist, see on kaheksa erialaga valitud 200 maailma tippülikooli sekka ning see on akrediteeritud nii Ühendriikides kui ka Ungaris, pakkudes ingliskeelset magistri- ja doktoriõpet.

Orbán peab ülikooli vaenulikuks liberalismi kantsiks ja Ungari valitsus süüdistab Sorosit oma organisatsioonide kattevarjus immigratsiooni korraldamises ning Euroopa kultuuri- ja usuidentiteedi õõnestamises. Eelmise aasta kevadel võeti riigis vastu seadus, mis võimaldas piirata välismaiste ülikoolide tegevus ja seeläbi CEU Ungarist välja tõrjuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles