Sorose asutatud ülikool on sunnitud Budapestist lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari-USA miljardäri George Sorose asutatud ülikool Budapestis.
Ungari-USA miljardäri George Sorose asutatud ülikool Budapestis. Foto: Bernadett Szabo / Reuters/Scanpix

Ungari Kesk-Euroopa Ülikool teatas, et on pärast pikka ja ägedat kohtuvaidlust peaminister Viktor Orbáni valitsusega sunnitud viima oma kõige mainekamad programmid Budapestist üle Austria pealinna Viini.

«CEU sunnitakse lahkuma,» ütles Ungari-USA miljardäri George Sorose asutatud ülikooli rektor Michael Ignatieff. «See on pretsedenditu. USA institutsioon aetakse välja NATO liitlasriigist.»

1991. aastal rajatud ja New Yorgi osaqriigis registreeritud ülikool sattus rünnaku alla 2017. aasta aprillis Ungaris vastu võetud seadusega, mis kehtestab välisülikoolidele ranged nõuded. Kuigi ülikool on astunud samme, et uusi reegleid täita, ei ole valitsus CEU sõnul järele andnud.

Ülikooli ründamist peetakse osaks valitsuse laiemast kampaaniast Sorose vastu, kes Ungari võimude väitel suunab rändevooge. 

Kanada kirjanik ja teadlane Ignatieff ütles oktoobris, et CEU-le piisab õiguslikust ebakindlusest ning andis valitsusele 1. detsembrini aega anda ülikoolile luba edasi tegutseda. Pärast tähtaja möödumist teatas ülikool täna, et hakkab alates järgmisest septembrist õpetama kõiki USA akrediteeringuga programme Viinis.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles