Prantslanna Gruusia riigitüüri juures

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salomé Zurabišvili alustab Gruusia presidendina 16. detsembril.
Salomé Zurabišvili alustab Gruusia presidendina 16. detsembril. Foto: DAVID MDZINARISHVILI/REUTERS/Scanpix

Gruusia rahvas valis eelmisel nädalal presidendiks endise Prantsuse diplomaadi Salomé Zurabišvili, kes käis Gruusias esimest korda alles 34-aastasena.

Väikese mööndusega võib öelda, et 66-aastasest Zurabišvilist sai esimene Gruusia naispresident. Nimelt pole seal kunagi varem ühtegi naist presidendiks valitud, kuid nii enne kui ka pärast Mihheil Saakašvilit oli presidendi kohusetäitjana lühikest aega ametis Nino Burdžanadze.

Võimuerakonna Gruusia Unistus toetatud, ent teoreetiliselt iseseisev kandidaat Zurabišvili alistas räpase valimisvõitluse järel teises voorus opositsioonilise Ühtse Rahvusliku Liikumise kandidaadi Grigol Vašadze. Zurabišvilit toetas 59,52 protsenti valijatest, Vašadze saagiks jäi 40,48 protsenti. Zurabišvili tõusu presidendiks nähakse suure võiduna võimupartei taga seisvale miljardärile, ekspeaministrile ja riigi de facto liidriks peetavale Bidzina Ivanišvilile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles