Kütuse kõrge hind raputab Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni tooli

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad Prantsusmaal Pariisis Triumfikaare juures. 
Meeleavaldajad Prantsusmaal Pariisis Triumfikaare juures. Foto: Eric Dessons/jdd/sipa

Kõik võis alguse saada meeleavaldusest üha kasvavate kütusehindade vastu, kuid nüüd raputavad rahutused Prantsusmaal president Emmanuel Macroni valitsust ja rõhuvad lõhele vaese maapiirkonna ja linnaeliidi vahel.

Macron suundus pühapäeval Argentinas peetud G20 riikide tippkohtumiselt naastes otse Pariisi triumfikaare juurde, et isiklikult hinnata mäsust tekkinud kahju. Kogu 19. sajandil rajatud monumendi alaosa kattis grafiti. «Oleme vähemagi eest päid maha löönud,» kuulutas üks neist.

Vägivallalaine puhkes laupäeval pärast mitut nädalat rahumeelseid kütuseaktsiisidevastaseid meeleavaldusi Prantsusmaal. Inimesi ärgitas novembri keskpaigas tänavatele tulema Macroni teadaanne, et ta tõstab kütuseaktsiisi, mille abil loodab rahastada riigi üleminekut taastuvenergiale. Aktsiisi tõus röövib aga prantslaste rahakotist igal kuul 10 lisaeurot, mis on vaesemate perede puhul märkimisväärne summa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles