ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb Iraani raketikatsetusega seoses (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani kaitseminister Amir Hatami augustis poseerimas uut tüüpi lühimaaraketi kõrval.
Iraani kaitseminister Amir Hatami augustis poseerimas uut tüüpi lühimaaraketi kõrval. Foto: - / AFP

 ÜRO Julgeolekunõukogu koguneb neljapäeval suletud uste taga Iraani raketikatsetusega seoses, teatasid esmaspäeval diplomaadid.

USA välisminister Mike Pompeo süüdistas nädalavahetusel Iraani kesktegevusraadiusega ballistilise raketi katsetamises, mis võimaldab rünnata kogu Lähis-Ida ja osa Euroopast. Pompeo hinnangul oli katsetus ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni rikkumine. Prantsusmaa välisministeerium mõistis Iraani raketikatsetuse samuti hukka nimetades seda muu hulgas provokatiivseks. Prantsusmaa kutsus Iraani üles lõpetama viivitamatult kogu raketiprogrammiga seotud tegevuse.

USA välisministeerium iseloomustas esmaspäeval Iraani raketiprogrammi "suure ja kiirelt kasvava ohuna" ja kutsus Euroopa Liitu üles Iraanile sellega seoses sanktsioone kehtestama. 

Islamivabariigi relvajõudude kõneisik kindral Abolfazl Shekarchi ütles pühapäeval, et Iraan jätkab raketikatsetusi hoolimata mõnede riikide protestidest.

"Rakettide ja teiste vahendite katsetamine, mida riigi kaitsetööstus toodab kaitse ja heidutuse jaoks, jätkub samas võtmes," tsiteeris kindrali sõnu uudisteagentuur Tasnim.

Ta rõhutas, et Iraan ei kavatse küsida raketikatsetuste jätkamiseks kelleltki luba.

Iraani välisministeeriumi kõneisik Bahram Kasemi märkis omakorda, et raketitehnika katsetamine ei riku ÜRO resolutsioone ja seda tehakse rahumeelsetel eesmärkidel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles