Keenias tappis jõhker rituaal teismelise noormehe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud Keenia noormehed peavad täiskasvanuks saamiseks karmi laagrisse minema.
Paljud Keenia noormehed peavad täiskasvanuks saamiseks karmi laagrisse minema. Foto: Caro / Trappe / Caro / Trappe / Scanpix

Keenias vahistati kuus inimest seoses 15-aastase noormehe Juliano Kanyonyo surmaga, kellele sai niinimetatud täiskasvanuks arvamise rituaali raames osaks jõhker vägivald.

Teismeline saadeti täiskasvanuks arvamise rituaaliks laagrisse, kus ta osales koos teiste noormeestega traditsioonilisel tseremoonial, milles raames läbivad poisid ümberlõikamise ja neile õpetatakse nende hõimu tavapäraseid väärtusi. Päev pärast laagrist saabumist leiti poisi kodust tema surnukeha.

«Ma läksin talle teed viima, naistena ei ole meil lubatud sellesse majja siseneda, aga ta ei võtnud serveeritud teed oma ukse eest, sest ta ei ärganud sel hommikul,» ütles hukkunud poisi õde uudisteagentuurile CNN. «Ma ootasin ära oma ema, piilusime venna aknasse ja nägime teda põrandal lamamas, tema suust tuli vahtu.»

Piirkonna politseinik Wilson Kosgei nimetas juhtumit ekstreemseks ja kinnitas, et poissi oli rängalt rünnatud.

«Meie hõimu traditsiooni kohaselt öeldakse, et [täiskasvanuks arvamise laagrites] võib aset leida kiusamine, et poisse tugevamaks muuta, aga see juhtum on ekstreemne. Lahkamistulemused näitasid, et seda poissi rünnati tõsiselt, teda kas löödi pähe raudeseme või millegi taolisega,» ütles politseinik.

«See on väga kurb ja me teeme kõik endast oleneva, et seada õiglus jalule. Seni oleme vahistanud kuus poissi, kes võisid surnud teismelisele viga teha ja nende poisi mentori. Me käsitleme neid kui kahtlusaluseid,» sõnas Kosgei.

Mitmed Keenia kogukonnad usuvad, et kui poiss jõuab teismeikka, tuleb tal täiskasvanuks arvamiseks läbida ümberlõikamine. Paljud perekonnad saadavad oma pojad laagritesse, kus ümberlõikamisele lisaks treenitakse poisid meesteks.

Selle protsessi käigus saavad poisid, tavaliselt vanuses 13 kuni 15, karmi kohtlemise osaliseks, seejuures on tavaline teineteise peksmine, et näidata oma vastupidavust. Tavaliselt kestab selline meheks saamise protsess ligikaudu 14 päeva ja naised ei tohi kunagi selle juures viibida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles