Euroala rahandusministrid leppisid kokku reformides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroala rahandusministrid leppisid kokku reformides.
Euroala rahandusministrid leppisid kokku reformides. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix

Euroala rahandusministrid leppisid kokku reformides, mille eesmärk on tagada, et ühisvaluuta ala suudab toime tulla ka uute kriisidega.

«Eurorühma kohtumine on pärast 18 tundi läbi. Saime kokkuleppele euroala reformis,» teatas eurorühma kõneisik Twitteris.

Laiendatud eurorühmas jõuti üksmeelele Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) reformi osas, millega saab ESM uue rolli olla kriisilahendusfondi kaitsemeetme pakkuja ning töötades viimase päästemehhanismina juhul, kui Euroopa suurpanku peaks tabama kriis.

Portaali Politico andmetel hakkab ESM-i programm tööle enne esmalt plaanitud 2024. aastat, kui euroala pangad suudavad lähiaastatel vähendada halbade laenude hulka.

Liikmesriikide valitsused on mitmeid kuid kaalunud Prantsusmaa ettepanekut luua valuutaliidu vastupidavamaks muutmiseks euroala ühine eelarve. Osa Euroopa Liidu eelarvest moodustav eurola eelarve aitaks raskustes riikidel nende majandust stabiliseerida. Ministrid nõustusid ettepanekuga esialgselt väljapakutust väiksemal määral.

Reformid vajavad tuleval nädalal toimuval tippkohtumisel Brüsselis heakskiitu EL-i juhtidelt.

27 riigi rahandusministrite vahel sõlmitud kokkulepe ei hõlma endas aga suuremat visiooni nagu näiteks euroala rahandusministri positsiooni loomine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles