Gobzems annaks Läti uues valitsuses enim kohti Uuele Konservatiivsele Parteile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaministrikandidaat Aldis Gobzems täna koalitsioonikõnelustel, kus olid parasjagu päevakorras haldusküsimused.
Läti peaministrikandidaat Aldis Gobzems täna koalitsioonikõnelustel, kus olid parasjagu päevakorras haldusküsimused. Foto: Evija Trifanova / LETA / SCANPIX

Läti peaministrikandidaat Aldis Gobzems pakkus koalitsioonikõnelustel enim ministrikohti Uuele Konservatiivsele Parteile (JKP) tingimusel, et see nõustub osalema valitsuses koos Roheliste ja Talurahva Liiduga (ZZS), selgus täna BNSi valdusesse jõudnud infost.

Gobzemsi enda erakond Kellele Kuulub Riik (KPV LV) soovib uues valitsuses kolme ministrikohta. Partei tahab, et peaministriks saaks Gobzems, rahandusministriks Roberts Spručs ja siseministriks Ralfs Nemiro.

JKP-le pakuti juhtimiseks nelja ministeeriumi. Transpordiministri kohta pakuti Tālis Linkaitisele, tervishoiuministri kohta Juris Jurassile või Dagmara Beitnere-La Gallile ning justiitsministri kohta kas Jānis Bordānsile või Juta Strīķele.

Praeguse seisuga pole selge neljas ministeerium, mille Gobzems JKP-le juhtida annaks. 

Gobzems pakub Rahvuslikule Liidule kolme ministrikohta: Raivis Dzintarsile või Rihards Kolsile keskkonnakaitse ja regionaalarengu ministri kohta, Imants Parādnieksile tervishoiuministri kohta ning Dace Melbārdele kultuuriministri kohta.

ZZSile pakub Gobzems kahte kohta. Tema arvates võiks põllumajandusministeeriumi juhtima asuda Edgars Tavars või Raimonds Krauze ning kaitseministeeriumi Raimonds Bergmanis.

Uue Ühtsuse ridadest võiksid välisministrina jätkata Edgars Rinkēvičs ning majandusministriks võiks saada Jānis Reirs.

Gobzems teatas täna, et loobub püüetest kaasata valitsusse erakond Arengu Eest/Poolt. 

Ühtlasi väljendas ta soovi oma valitsuse koosseisu parlamendile hääletada anda. «Ma palun igal juhul parlamendil minu valitsuse üle hääletada,» ütles erakonna KPV LV  peaministrikandidaat.

Ta lisas, et erakonnad peaksid jätkama kõnelusi uue valitsuse koosseisu üle ning kinnitas, et ei lase JKP-l takistada oma piirangutega ZZS valitsusse kaasamist. 

Ta manitses kõiki parteisid hoiduma järgimast valitsuse moodustamist torpedeerinud erakonna Arengu Eest/Poolt eeskuju.

Gobzems rõhutas, et kõik seadusandjad peavad töötama Läti ja tema rahva hüvanguks ning viima ellu reformilubadused.

Ta märkis, et KPV LV ei takistanud JKP liidri Jānis Bordānsi katseid valitsus moodustada ning ootab nüüd JKP-lt sama.

Gobzemsil on uue valitsuse moodustamiseks aega 10. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles