Neli Kataloonia iseseisvuslast alustas vanglas näljastreiki (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelonas tulid eile inimesed tänavale avaldama toetust vangistatud kodanikuühenduseaktivistile Jordi Sànchezele ja endisele Kataloonia valitsuse kõneisikule Jordi Turullile.
Barcelonas tulid eile inimesed tänavale avaldama toetust vangistatud kodanikuühenduseaktivistile Jordi Sànchezele ja endisele Kataloonia valitsuse kõneisikule Jordi Turullile. Foto: Enric Fontcuberta / EPA / Scanpix

Neli vanglas kohtuprotsessi ootavat Kataloonia iseseisvuslaste liidrit alustasid näljastreiki, kuna nende hinnangul kohtleb Hispaania justiitssüsteem neid ebaõiglaselt.

Kodanikuühenduseaktivist Jordi Sànchez ja endine Kataloonia valitsuse kõneisik Jordi Turull alustasid Lledonersi vanglas näljastreiki juba laupäeval, eile ühinesid nendega ka endine taristuminister Josep Rull ja endine siseminister Joaquim Forn.

Sànchez ja Turull süüdistavad Hispaania põhiseaduskohust apellatsioonide blokeerimises, et nende asi ei jõuaks edasi Euroopa inimõiguste kohtusse.

«Me nõuame erapooletut ja hoolast põhiseaduskohust, mis ei takistaks meie õiguste rakendamist,» teatasid mehed avalduses. «Me ei palu põhiseaduskohtult erikohtlemist. Aga me ei kavatse tegevusetult aktsepteerida diskrimineerimist või põhjusetut aja raiskamist.»

Hispaania peaministri Pedro Sáncheze sõnul on uudis näljastreigist loomulikult halb, kuid katalaanide vangistatud liidreid koheldakse tema väitel vastavalt seadusele

«Minu arvates on oluline rõhutada, et neile tagatakse õiglane kohtupidamine, sest me elame õigusriigis ning kohtunikkond on sõltumatu,» lausus peaminister.

Samas Kataloonia president Quim Torra on nimetanud Hispaania kohtusüsteemi käitumist üheks hullemaks ülekohtuks, mida Euroopas viimastel aastatel on nähtud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles