Iisrael alustas operatsiooni Hezbollah' tunnelite purustamiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli üksused tegutsemas täna riiki Liibanonist eraldava piiritara juures Misgav Ami linna lähistel, et hävitada väidetavaid Hizbollah' ründetunneleid.
Iisraeli üksused tegutsemas täna riiki Liibanonist eraldava piiritara juures Misgav Ami linna lähistel, et hävitada väidetavaid Hizbollah' ründetunneleid. Foto: JALAA MAREY / AFP / SCANPIX

Iisraeli armee teatas, et alustas piiril Liibanoniga operatsiooni Põhjakilp šiialiikumise Hezbollah' väidetavate ründetunnelite purustamiseks.

«Käivitasime operatsiooni Põhjakilp, et paljastada ja hävitada piiriülesed ründetunnelid, mille terroriorganisatsioon Hezbollah on Liibanonist Iisraeli kaevanud,» ütles armee pressiesindaja Jonathan Conricus.

Conricus ütles, et avastatud tunnelid ei olnud veel kasutusel. Ta ei soostunud ütlema, kui palju selliseid tunneleid leiti ja kuidas need kahjutuks tehakse.

Iisraeli operatsioonile on avaldanud teotust Valge Maja.

President Donald Trumpi julgeolekunõunik John Bolton ütles, et USA toetab täielikult Iisraeli püüet kaitsta oma suveräänsust.

«Veel laiemalt, me ärgitame Iraani ja kõiki selle agente lõpetama regioonis agressiooni ja provokatsioone, mis on vastuvõetamatuks ohuks Iisraelile ja regiooni julgeolekule,» ütles Bolton.

Hezbollah' ei ole tunnelite purustamiseks ette võetud operatsioonile avalikult reageerinud, kuid ÜRO Liibanoni rahujõud (UNIFIL) teatas, et on tihendanud patrulli piiril, kus Iisraeli buldooserid töötavad.

Eile õhtul arutas Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tunnelite hävitamise operatsiooni Brüsselis USA välisministri Mike Pompeoga. 

Peaministri sõnul rikuvad tunnelid ÜRO resolutsiooni, mille eesmärk oli lõpetada 2006. aastal toimunud Iisraeli ja Hezbollah' sõda.

Hezbollah ei ole teatele avalikult reageerinud, kuid ÜRO Liibanoni rahujõud (UNIFIL) teatasid, et on tihendanud patrulli piiril, kus Iisraeli buldooserid töötavad.

«UNIFILI tegevuspiirkonnas on olukord üldiselt rahulik,» ütles missiooni pressiesindaja Joumana Sayegh ja lisas, et piiril patrullivad ka Liibanoni väed.

UNIFILis tegutseb praegu umbes 10 500 sõdurit 41 riigist. Suurem osa üksusi on paigutatud Liibanoni Litani jõest lõunasse ja piirile Iisraeliga.

Missioon loodi 1978. aastal pärast seda, kui Iisraeli väed tungisid Lõuna-Liibanoni. Missiooni tegutsemise ajal on vägivald taaspuhkenud mitu korda ning peetud on kaks sõda: üks 1982. ja teine 2006. aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles