Jens Stoltenberg: me tunnistame Ukraina püüdlusi liituda alliansiga (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: JOHN THYS / AFP

NATO kaitseministrid otsustasid jätkata tööd Gruusia ettevalmistamiseks alliansiga liitumiseks, ütles peasekretär Jens Stoltenberg.

«Me tunnustasime olulist edu, mida Gruusia on reformide alal saavutanud ja tänasime Gruusiat suurte panuste eest meie missiooni Afganistanis,» sõnas Stoltenberg Brüsselis NATO kaitseministrite kohtumisel pressikonverentsil.

Kaitseministrid kordasid tema sõnul kohtumisel Gruusia ja Ukraina välisministritega üle ka NATO solidaarsuse Ukrainaga. «Me tunnistame Ukraina püüdlusi liituda alliansiga. Reformide vallas on juba näidatud edasiminekut.»

Peasekretär möönis samas, et Ukraina seisab endiselt silmitsi väljakutsetega ja NATO riigid julgustavad Kiievit reformiteel jätkama, sest see on otsustava tähtsusega rahu ja julgeoleku saavutamiseks Ukrainas. 

«Liitlased hindavad kõrgelt meie unikaalseid partnerlusi Gruusia ja Ukrainaga. Erineval moel panustavad mõlemad meie jagatud julgeolekusse. NATO jääb pühendunuks meie sidemete tugevdamisele mõlema riigiga,» lausus Stoltenberg.

NATO liidrid kuulutasid 2008. aasta Bukaresti tippkohtumisel, et Gruusia ja Ukraina saavad ühel päeval alliansi liikmeks. Mõlemad on sestsaadik pidanud tõrjuma Venemaa agressiooni ja kumbki ei kontrolli täielikult oma territooriumi.

NATO peasekretäri sõnul annekteeris Venemaa neli aastat tagasi ebaseaduslikult Krimmi ja püüab kasutada Ukrainale kuuluvat poolsaart oma mõjuvõimu laiendamiseks ja Aasovi mere enda kontrolli alla saamiseks. 

«Paari päeva eest nägime Venemaad kasutamas sõjalist jõudu Ukraina laevade ja mereväelaste vastu. Me kutsume Venemaad viivitamatult vabastama hõivatud Ukraina meremehi ja laevu. Venemaa peab lubama meresõiduvabadust,» ütles ta.

Samuti peab Moskva lubama takistamatut ligipääsu Ukraina sadamatele, sõnas Stoltenberg ja märkis, et Venemaa tegevusmuster oma naaberriikide piiride mitteaustamisest hõlmab sõjalist kohalolekut Gruusia separatistlikes piirkondades Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

NATO on vastuseks Venemaa tegevusele viimastel aastatel oluliselt suurendanud oma kohalolekut Musta mere piirkonnas merel, õhus ja maismaal, ütles Norra ekspeaminister.

«NATO laevad patrullivad Mustal merel ja viivad seal rutiinselt läbi õppusi. Tänavu on NATO laevad veetnud Mustal merel 120 päeva aasta varasema 80 võrreldes,» sõnas peasekretär. «Liitlased viivad läbi ka regulaarseid õhuluurelende ja me oleme moodustanud Rumeenias Rumeenia juhitud mitmerahvuselise brigaadi.» 

Seega on Stoltenbergi sõnul NATO Mustal merel juba aktiivselt tegutsemas ja allianss jätkab oma regionaalse kohaloleku hindamist. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles