KOHALIK VAADE. Paremäärmuslased panid Hispaanias jala maha

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Voxi liider Santiago Abascal kampaaniaüritusel. Voxi tulemus Andaluusia valimistel näitas, et Hispaania poliitikas tuleb arvestada uue jõuga.
Voxi liider Santiago Abascal kampaaniaüritusel. Voxi tulemus Andaluusia valimistel näitas, et Hispaania poliitikas tuleb arvestada uue jõuga. Foto: Jesus Merida/Zumapress.com/Scanpix

Hispaania pole Euroopa poliitmaastikul enam erand. Viimastel aastatel pole Hispaanias, erinevalt ülejäänud Euroopast, pead tõstnud ükski paremäärmuslik erakond, kuid eelmine nädalavahetus oli pöördepunkt.

Esimest korda pärast diktaator Francisco Franco surma 1975. aastal ja sellega kaasnenud naasmist demokraatia juurde saatis valimistel edu paremäärmuslikku jõudu.

Erakonna Vox esiletõus leidis aset riigi lõunaosas paiknevas Andaluusia regioonis, mis on traditsiooniliselt olnud Hispaania sotsialistide (PSOE) kants. PSOE kaotas 14 kohta ja on ebatõenäoline, et hoolimata valimisvõidust antaks neile õigus moodustada uus valitsus.

Selle keskel on aga kõige vastuolulisem tulemus Voxi tõus. Noor paremäärmuslik erakond suutis võita kohti Hispaania kõige rahvarohkema piirkonna regionaalparlamendis ajal, mil pole välistatud üldvalimiste toimumine järgmise aasta keskel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles