VIDEO: Nali või provokatsioon? Hispaania sõjalaev mängis Gibraltarist möödudes rahvushümni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltar.
Gibraltar. Foto: Ben Birchall / PA Wire/PA Images / Scanpix

Avalikuks on tulnud video, kuidas Gibraltarist mööda seilanud Hispaania sõjalaev kõlaritest Hispaania rahvushümni mängis.

Avalikult kättesaadavate andmete kohaselt seilas kahurite ja torpeedodega varustatud Descubierta-klassi korvett Infanta Elena eile Ühendkuningriigi territooriumist mööda ja mängis kõlaritest samal ajal Hispaania rahvushümni. 

Vahejuhtum tuli avalikuks pärast seda, kui üks kalamees talle kolleegi poolt saadetud video Twitterisse postitas ja seda Briti Gibraltari territoriaalvete invasiooniks nimetas. Juhtum leidis aset pärast pingete tõusu Hispaania ja Ühendkuningriigi vahel seoses Gibraltari staatusega pärast Brexitit.

Hispaania väitel kuulub territoorium neile, ehkki Gibraltari rahvas on referendumil kahel korral tagasi lükanud Hispaaniaga liitumise. Ametlikult peetakse seda Suurbritannia ülemereterritooriumiks. Vaidlus on kahe riigi vahel kestnud juba 300 aastat.

Eelmisel kuul ütles Briti kaitseminister Gavin Williamson, et Gibraltar jääb alatiseks Ühendkuningriigi lipu alla ja riik hoolitseb oma territooriumi eest ka edaspidi. 

Hispaania laevade tegevus Gibraltari territoriaalvetes on küllaltki tavaline, mõnel korral on sellele vastanud ka Briti merevägi. Aprillis lasti Briti mereväe laevalt välja valgusrakett. Toona oli Hispaania julgeolekujõudude laev jõudnud liialt lähedale Briti tuumaallveelaevale HMS Talent.

Varem sel aastal sattus Hispaania patrullpaat Gibraltari lähedal pingelisse olukorda USA tuumaallveelaevaga. Ka ameeriklased lasid hoiatamiseks välja valgusraketi, sest Hispaania julgeolekujõudude alus Rio Cedena üritas kahel korral sõita ette 20 000-tonnisele USA allveelaevale USS Florida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles