Uued meeleavaldused Prantsusmaal: protestima hakkavad ka põllumehed (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor, millel olev kiri kutsub president Emmanuel Macroni tagasi astuma, kütuse hinnatõusu vastasel meeleavaldusel novembri keskel Saint Calais’ ja Epuisay’i vahelisel teel.
Traktor, millel olev kiri kutsub president Emmanuel Macroni tagasi astuma, kütuse hinnatõusu vastasel meeleavaldusel novembri keskel Saint Calais’ ja Epuisay’i vahelisel teel. Foto: Jean-Francois Monier / AFP / Scanpix

Prantsuse põllumehed korraldavad järgmisel nädalal mitmu protesti, et avaldada nii meelt suurenenud finantskohustuste vastu, teatas põllumeeste ametiühing täna.

«Kindlat päeva ei ole seatud, aga see on järgmisel nädalal,» ütles ametiühingu juht Christiane Lambert AFP-le.

Põllumeeste streik langeb ajale, kui Prantsusmaal toimuvad ka ulatuslikud niinimetatud kollaste vestide liikumise meeleavaldused maksude tõstmise ja elukalliduse vastu.

Lambert’i sõnul ei liitu põllumehed ametlikult nn kollaste vestide meeleavaldustega. «Nad tahavad apoliitilist liikumist, ilma ametiühinguteta, ja ma austan seda,» selgitas ametiühingujuht, rõhutades, et põllumeestel on ka oma väga spetsiifilised probleemid.

Ta süüdistas valitsust põllumajandussektori maine haavamises, kuna võimud tahavad, et põlluharijad deklareeriks iga glüfosaadi kasutamiskorra – teadlased seostavad kõnealust taimekaitsevahendit vähi põhjustamisega.

«Põllumehed tunnevad end alandatuna,» põhjendas Lambert.

Paljusid pani muretsema ka põllumajandusministri Didier Guillaume’i tänane teade, et arutelu meetmete üle, mis olid mõeldud suurendama põllumeeste läbirääkimisjõudu kõnelustes edasimüüjatega, lükkub edasi, kuna valitsus on kimpus nn kollaste vestide liikumisega.

Arutluse all on võimalused takistada vahendajate ja kaupmeeste võimalusi müüa tooteid kahjumiga ning piirata hinnasõdu, mis põllumeeste sõnu söövad ära kogu nende kasumi.

Meetmetepakett pidi kiidetama heaks tänasel valitsuse istungil ning jõustuma oleks see pidanud 1. jaanuarist.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles