India tembeldas kaevandamist uurinud Prantsuse ajakirjanikud spioonideks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India Tamil Nadu osariigi politseinikud.
India Tamil Nadu osariigi politseinikud. Foto: Arun Sankar / AFP / Scanpix

India võimud on nimetanud kaht Prantsuse ajakirjanikku spioonideks ning algatanud nende suhtes kriminaalmenetluse, kuna mehed asusid uurima liiva kaevandamist Lõuna-Indias – sama teemaga tegelenud kohalikku ajakirjanikku takistati ähvardustega varem oma tööd tegemast.

Arthur Bouvart ja Jules Giraudat reisisid Indiasse Tamil Nadu osariiki novembris, et uurida liiva kaevandamise keskkonnamõjusid. Liiva kaevandamise võimalused on piirkonnas Aasias pikalt kestnud ehitusbuumi tõttu üha kahanenud ning see on muutnud äri äärmiselt tulusaks.

Tamil Nadus on käimas kontrollimatu ebaseaduslik liiva ja muude mineraalide kaevandamine, mis aktivistide hinnangul tähendab India riigile igal aastal 300 miljonit dollarit kaotsiläinud tulu.

Ajakirjanikud viibisid Indias turistiviisadega, tehes tööd ajakirjandusprojekti Keelatud Lood (Forbidden Stories) heaks. Portaal ajab nende lugude jälgi, mille uurimisel on ajakirjanikke tapetud, vangistatud või hirmutatud.

India ajakirjanik Sandhya Ravishankar ütles, et pärast seda, kui ta avaldas sarja Tamil Nadu kaevandusäri puudutanud artikleid, jälitati ja ahistati teda terve aasta. Naise sõnul tegid osariigi ja India keskvõimu esindajad koostööd, et illegaalsed kaevandused saaksid tegutseda.

Tamil Nadu osariigi politsei raporti kohaselt sisenesid Bouvart ja Giraudat kaevandusettevõtte Indian Rare Earths Limited (Irel) territooriumile, kus nad käisid viis minutit ringi, enne kui neil paluti lahkuda.

Politsei sõnul saatis prantslasi kohalik preester, seltskonna lubas ettevõtte alale valvur, nad ei filminud suletud territooriumil ning lahkusid, kui neil paluti seda teha.

Giraudat kinnitas The Guardianile, et nad olid läinud kohe ettevõtte territooriumi juhi kontorisse, et paluda luba firmat külastada ning lahkusid pärast eitava vastuse saamist.

Mehed lahkusid Indiast enne, kui politsei alustas uurimist. Nüüd süüdistatakse neid loata firma territooriumile sisenemises ja viisareeglite rikkumises.

Kaks prantslasi tõlkimisel aidanud India ajakirjanikku, kes ei käinud nendega Indian Rare Earths Limitedis kaasas, pidas politsei ilma mingeid selgitusi andmata kaheks päevaks kinni, kuid nad vabastati pärast seda, kui ajakirjandus hakkas ametikaaslaste saatuse vastu huvi tundma.

Indiat valitseva Bharatiya Janata Partei kohalik haru on pannud piirkonnas, kus kaevandusettevõte tegutseb, üles plakatid hoiatusega: «Kanyakumari piirkonnas on Prantsuse spioonid. Inimesed, olge valvel.»

India laevandusministri asetäitja Pon Radhakrishnan väitis eelmisel nädalal, et ajakirjanikud olid spioonid, kes saabusid riiki mööda mereteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles