NATO tunneb muret Afganistani julgeolekujõudude suurte kaotuste pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plahvatus Afganistanis.
Plahvatus Afganistanis. Foto: Xinhua/Sipa USA/Scanpix

NATO peasekretär Jens Stoltenberg väljendas kolmapäeval muret Afganistani julgeolekujõudude suurte kaotuste pärast.

Afganistani president Ashraf Ghani ütles eelmisel kuul, et alates 2015. aastast, kui kohalikud julgeolekujõud võtsid rahvusvahelistelt üksustelt üle vastutuse julgeoleku tagamise eest, on surma saanud ligi 30 000 sõjaväelast ja politseinikku. Seda on palju rohkem kui varem arvati.

USA keskväejuhatuse ülemaks määratud kindralleitnant Kenneth McKenzie hoiatas hiljuti, et kui Afganistan ei paranda julgeolekujõududesse värbamist ja väljaõpet, ei suudeta kaotustega enam toime tulla.

Stoltenberg ütles pärast kõnelusi NATO ministritega, et see teema oli prioriteet, kui ta hiljuti külastas Afganistani.

Peasekretäri sõnul jagab ta muret nende suurte kaotuste üle ning NATO peab tagama piisavat toetust kohalike julgeolekujõudude võimekuse suurendamiseks.

MCKenzie ütles USA senati relvateenistuste komitees teisipäeval ametissenimetamisega seotud kuulamisel, et Afganistani relvajõud ei suuda endiselt Talibanile efektiivselt vastu seista ning islamiliikumine on suurendanud pidevalt oma kontrolli all olevat territooriumi. Praegu on Talibani ridades umbes 60 000 võitlejat.

NATO-l on praegu Afganistanis umbes 16 000 sõjaväelast, kes koolitavad, nõustavad ja abistavad kohalikke vägesid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles