Soome tähistab iseseisvuse 101. aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome tähistab riigi iseseisvuse 101. aastapäeva.
Soome tähistab riigi iseseisvuse 101. aastapäeva. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome tähistab täna mitmel pool riigis toimuvate sündmustega riigi iseseisvuse 101. aastapäeva.

Tähistamine algab lipuheiskamisega Helsingi Tähetornimäel, kus kõne peab parlamendi esimees Paula Risikko.

Keskpäeval toimub Helsingi Toomkirikus oikumeeniline jumalateenistus, millel osaleb ka presidendipaar. Riiklik iseseivusvpäeva paraad korraldatakse sedapuhku Mikkeli linnas.

Päev tipneb presidendi vastuvõtuga, mille teemaks on «jagatud keskkond». Riigipea Sauli Niinistö ja tema abikaasa Jenni Haukio on presidendilossi kutsunud suuri ja väikseid keskkonna heaks tegutsenud soomlasi. 

Õhtu aukülalisteks on veteranid ja Soome naiskodukaitsjad lotad, keda on koos abikaasadega tulemas poolsada. 

Soome presidendiproua kannab vastuvõtul uudsest ja keskkonnasõbralikust materjalist valmistatud kleiti. Nimelt töötasid Aalto ülikooli tudengid välja kasepuust valmistatud riidekiu, mis kasutab ära puidutööstuse jääkproduktid. Tegemist on esimese korraga, kui sellisest riidest pidulik õhtukleit valmistatakse.

Vastuvõtu kuulus bool on valdavalt valmistatud mahetoodetest, mistõttu ei ole jook sama magus kui eelmistel aastatel. 

Ka toidusedel koosneb peamiselt kodumaistest toiduainetest ja mahetooteid eelistades. Sellest hoolimata on ürituse eelarve püsinud ligilähedaselt samal tasemel ehk 200 000 euro piires. 

Loss kaunistatakse rohelistes ja valgetes toonides ning vastuvõttu aitab läbi viia umbes 300 töötajat. 

Kella poole kuue paiku õhtul jälgivad Niinistö ja Haukio presidendilossi rõdult üliõpilaste tõrvikurongkäiku. Kell seitse aga minnakse vastuvõtule tervitama kutsutud külalisi eesotsas veteranide ja lotadega. 

Presidendipaari avavalss on kavandatud kella üheksaks õhtul ning pidu peaks lõppema umbes kell 23.15.

Iseseisvuspäeva üritused toovad eriti Helsingi liikluses kaasa muudatusi ja katkestusi. Erasõidukitel soovitatakse kesklinna vältida.

Helsingis on oodata ka kolme suuremat meeleavaldust, neist kaks paremäärmuslaste ja üks paremäärmuslaste vastane üritus. Politseile on laekunud teateid ka väiksemate kogunemiste kohta. 

Suurem osa toidupoodidest on iseseisvuspäeval avatud, Alko alkoholipoed poed seevastu suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles