Luksemburgist võib saada esimene tasuta ühistranspordiga riik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luksemburgist võib saada esimene tasuta ühistranspordiga riik.
Luksemburgist võib saada esimene tasuta ühistranspordiga riik. Foto: PAUL AMES / AP / Scanpix

Luksemburgi koalitsioonivalitsus soovib järgmisel aastal vabastada kõik elanikud rongi-, trammi- ja bussisõidu eest tasumisest ning selle sammuga saaks suurhertsogiriigist esimene tasuta ühistranspordiga riik.

Peaminister Xavier Betteli juhitud koalitsioonivalitsus koosneb kolmest parteist, kes kõik lubasid valimiste eel keskkonnateemad fookusesse seada ning tasuta ühistransport peaks olema üks samm selle eesmärgi täitmisel.

Luksemburgi pealinn Luxembourg kannatab tõsiste liiklusummikute tõttu. Linnas elab ligikaudu 110 000 inimest, aga igal tööpäeval sõidab linna nii õppima kui tööle veel 400 000 inimest.

Kohalike uurijate sõnul veetis iga autojuht 2016. aastal Luxembourgi liiklusummikutes keskmiselt 33 tundi.

Lisaks Luksemburgi enda elanikele, keda on kokku 600 000, sõidab riiki iga päev tööle inimesi ka naaberriikidest Prantsusmaalt, Belgiast ja Saksamaalt.

Luksemburg on varemgi ühistranspordi edendamiseks samme astunud. Sel suvel said tasuta sõiduõiguse kõik nooremad kui 20 aastased ning ühistranspordipiletid muudeti väga odavaks - kaks eurot maksva piletiga saab sõita kaks tundi, mis väikeses Luksemburgis on piisav, et ühe piletiga soovitud sihtkohta jõuda.

Valitsuse sõnul tähendaks piletite kaotamine ja tasuta ühistranspordi kehtestamine seda, et riigil oleks võimalik kokku hoida piletimüügi ja piletikontrolliga seotud kuludelt.

Lisaks tasuta ühistranspordile kaalub uus koalitsioonivalitsus kanepi seadustamist ja kahe uue riigipüha tutvustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles