Holland uurib Brasiilia laste ebaseaduslikku adopteerimist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi politseinikud.
Hollandi politseinikud. Foto: Alex Furtula / AP/ Scanpix

Holland käivitas neljapäeval uurimise väite üle, et valitsusametnikud on olnud kolmkümmend aastat seotud laste ebaseadusliku adopteerimisega Brasiiliast ja teistest riikidest.

Juurdlust alustatakse Brasiiliast ning liigutakse seejärel edasi Colombia, Indoneesia, Sri Lanka ja Bangladeshi juurde, ütles õiguskaitseminister Sander Dekker. Vaadeldav periood ulatub 1967.-1998. aastani.

Uurimine sai alguse infopäringust ühe Brasiilia lapsendamisjuhtumi kohta, mis omakorda tõstatas küsimusi mitme teise kohta.

«See informatsioon sisaldab viiteid ühe või mitme Hollandi valitsusega seotud isiku võimalikust aktiivsest seotusest ebaseaduslike lapsendamistega Brasiiliast 1970. ja 1980. aastatel,» ütles Dekker juurdlusest teatavas kirjas parlamendiliikmetele.

«Ma suhtun sellesse informatsiooni väga tõsiselt. Neid signaale Hollandi valitsusametnike võimalikust aktiivsest seotusest ei saa eirata.»

Juhtum puudutab Hollandi paare, kes sõitsid Brasiiliasse ning tulid tagasi sealse lapsega, tehes näo, et see on nende endi oma, selgitas valitsus avalduses. Seejärel registreeriti lapsed Hollandi kodanikeregistris hollandlastena.

Hollandi politsei uuris asja 1980. aastatel ja leidis 42 kuriteo juhtumit, kuid asi jäeti kõrvale, lisati avalduses. Kõrvalejätmise põhjust avalduses ei täpsustatud.

Juurdlusega püütakse ka välja selgitada, kas Hollandi ametnikke püüti ametlike sammudega politseijuurdlusest säästa, ütles Dekker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles