USA õhujõudude lennuk tegi vaatluslennu Ukraina kohal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA vaatluslennuk. Pilt on illustreeriv.
USA vaatluslennuk. Pilt on illustreeriv. Foto: Victor Pitts/AFP/Scanpix

Relvastamata USA õhujõudude lennuk, pardal Ühendriikide ja rahvusvahelised vaatlejad, tegi neljapäeval erilennu üle Ukraina, et avaldada Ukrainale solidaarsust vastasseisus Venemaaga, teatas Pentagon.

USA kaitseministeerium nimetas seda erakorraliseks lennuks Avatud taeva lepingu alusel, mis annab igale liikmesriigile õiguse relvituid sõjalisi vaatluslende läbi viia ja kohustuse nendega nõustuda. Leppe eesmärk on sõjalise tegevuse läbipaistvuse suurendamine.

Harilikult kavandatakse seesuguseid lende pikalt ette, kuid leping lubab ka erakorralisi lende, kui pooled sellega nõus on.

Praegusel juhul palus Ukraina sõjavägi USA-lt ülelendu ja ameeriklased olid nõus tegema selle vaidlustamata Ukraina territooriumi kohal, ütles Pentagoni pressiesindaja Eric Pahon.

See oli esimene erakorraline ülelend pärast 2014. aastat, mil sellega reageeriti Krimmi annekteerimisele.

Neljapäeval üle Ukraina lennanud lennuk oli vaatluslennuk OC-135 ning selle pardal olid USA, Kanada, Saksa, Prantsuse, Briti, Rumeenia ja Ukraina vaatlejad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles