USA toetab Kosovo plaani luua oma relvajõud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo julgeolekujõud (KSF).
Kosovo julgeolekujõud (KSF). Foto: Armend Nimani / AFP / Scanpix

Washington toetab Kosovo plaani luua oma relvajõud, ütles Ühendriikide suursaadik Prištinas neljapäeval.

2008. aastal Serbiast lahku löönud Kosovo peaks järgmisel reedel hääletama plaani üle, kas muuta oma kerge relvastusega julgeolekujõud (KSF) sõjaväeks.

Kosovot on alates 1998-1999 aastate sõjast kaitsnud NATO-juhitavad üksused.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg rõhutas neljapäeval, et Kosovo plaanid on "halvasti ajastatud" ja lähevad "vastuollu paljude NATO liikmete soovitusega".

USA suursaadik Philip Kosnett ütles aga Prištinas Kosovo rahvusringhäälingule RTK, et Washington toetab täielikult seda sammu.

"Me arvame, et KSF-i arenemine Kosovo relvajõududeks on positiivne samm ning on täiesti loomulik, et Kosovol on suveräänse ja iseseisva riigina oma kaitsevõimekus," ütles suursaadik ja lisas, et USA on investeerinud nii raha kui väljaõpet Kosovo julgeolekujõududesse.

"See on protsess, mis võtab aega palju aastaid," lisas ta.

Serbia peaminister Ana Brnabić hoiatas kolmapäeval, et kui Kosovo loob endale armee, võib Serbia oma endisesse provintsi sõjaliselt sekkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles