Soome neonatsid tõid iseseisvuspäeval tänavatele natsisümboolika (26)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome neonatsid eile Helsingis.
Soome neonatsid eile Helsingis. Foto: Lehtikuva / Reuters / Scanpix

Soome politsei teatas eile, et alustab uurimist seoses eilsel meeleavaldusel haakristiga lippe lehvitanud neonatsidega. YLE andmeil vahistati neli äärmuslast.

Eilsel Soome 101. iseseisvuspäeva tähistamisel moodustus Helsingis kaks meeleavaldajate leeri. Neonatside marsil nimega «Vabaduse poole» osales umbes 200-300 inimest, kes politsei sõnul kõndisid Kaisaniemist läbi Kallio ja Töölö piirkonna suunas. Selle meelevalduse osalejate hulgas olid nii paremäärmusliku Põhjamaade Vastupanuliikumise kui Odini sõdalaste liikmed.

Neonatsidel olid kaasas ka haakristidega lipud. Politsei üritas algul veenda neonatse lippe loovutama, kuid sellest keelduti ja ametnikud pidasid mehed kinni. Neid süüdistatakse viha õhutamises. «See kannab tugevat rassistlikku ja diskrimineerivat sõnumit,» teatas politsei. 

Vastumeeleavaldusest võttis osa 2000 inimest, see kandis nime «Helsingi ilma natsideta». Vastumeeleavaldusel liiguti Narinkkatori väljakult Töölö Taivallahti piirkonda.

Õhtul kella 17.30 paiku pidi sekkuma ka märulipolitsei, kui Helsingi olümpiastaadioni lähistel leidis aset kokkupõrge meeleavaldajate vahel.

Viimastel aastatel on paremäärmuslaste marsid Soome iseseisvuspäeval järjest suuremaks muutunud. Üha rohkem on oma kohalolust märku andnud vastumeeleavaldajad, kelle hulgas on ka vasakradikaale.

Aset leidis ka üliõpilaste rahumeelne tõrvikurongkäik, aga ka natsionalistide grupi 612 poolt organiseeritud marss.

Grupi nimi tuleneb Soome iseseisvuspäeva kuupäevast (06.12). Nemad liikusid Töölö väljakult Hietaniemi surnuaeda. Politsei hinnangul osales 612 marsil umbes 1800 inimest.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles