Lõuna-Ameerika narkomuulad sunnitakse räpast raha neelama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colombia narkopolitsei kokaiinilaboris.
Colombia narkopolitsei kokaiinilaboris. Foto: JOHN VIZCAINO / REUTERS / Scanpix

Narkokartellid on juba pikka aega palganud oma toodangu üle piiri smugeldamiseks narkomuulasid. Colombias aset leidnud juhtumi põhjal on alust arvata, et nüüd kasutatakse muulasid ka räpase narkoraha vedamiseks.

Eile vahistasid Colombia võimud koostöös USA immigratsiooni- ja tolliametiga Bogota lennujaamas 27 inimest, keda süüdistatakse sularaha neelamises ja selle Mehhikost Colombiasse toomises. Raha saadavad sel viisil Mehhiko narkokartellid, et Colombia jõukudele kokaiini eest maksta.

Võimude sõnul neelavad muulad alla kuni 120 kapslit rahaga. Igas lateksist kapslis on viis 100-dollarilist rahatähte. Üldjuhul suudab üks inimene sel moel üle piiri vedada umbes 40 000 dollarit, kuigi võimude sõnul on tabatud ka isik, kes vedas 75 000 USA dollari suurust summat.

Muuladele makstakse ühe reisi eest tavaliselt 1500 dollarit. Nad viiakse sihtkohta saabudes kurjategijate poolt lennujaamast hotelli, kus neil tuleb kapslid väljutada. Ametnike sõnul palkavad kartellid tihti töötuid noori inimesi.

Kapslite neelamisega seostatakse tavaliselt kokaiini smugeldamist. Tegu on väga ohtliku meetodiga, sest ühe kapsli purunemine tähendaks narkomuula surma. Kartellid kasutavad muulasid jõhkralt ära. Nii saadetakse mõnikord narkomuul teadlikult üle piiri selleks, et ta kinni peetaks. See juhib võimude tähelepanu kõrvale teistelt, kes narkootikume veavad.

Mehhiko ja Colombia kartellid teevad omavahel tihedat koostööd. Colombia rühmitused nagu Colombia Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) mässulised ja nüüdseks demobiliseeritud Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) kontrollivad kokaiinitootmist. Mehhiko kartellid vastutavad selle eest, et narkootikumid jõuaks suurele turule ehk USAsse.

Colombia on maailma suurim kokaiinitootja. ÜRO andmetel toodeti eelmisel aastal rekordiline kogus - 1379 tonni kokaiini. Võrreldes 2016. aastaga on tootmine kasvanud 31 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles