Iirimaa soovib ELilt rohkem garantiisid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu ja Iirimaa lipp.
Euroopa Liidu ja Iirimaa lipp. Foto: SCANPIX

Iirimaa soovib Euroopa Liidult kaitsevaldkonnas rohkem garantiisid selle eest, et korraldab Lissaboni leppe küsimuses uue referendumi, ütles täna Iiri kaitseminister Willie O'Dea.

Iiri valitsus teatas eelmisel kuul, et on valmis korraldama uue referendumi tingimusel, et Dublinile tehakse järeleandmisi teatud küsimustes, mis aitaksid ilmselt veenda iirlasi seekord reformikava poolt hääletama, kirjutas Reuters.

Möönduste seas on alalise volinikukoha säilitamine ning need puudutavad ka tundlikke teemasid nagu sõjalise neutraliteedi küsimus, maksupoliitika kujundamine ja tööliste õigused.

«Me arutame mõnda lisaküsimust, mille ehk sisse paneme,» ütles O'Dea. «Ma ei taha liiga üksikasjalikuks minna, aga vihjena ütlen, et palju arutati sundvärbamise ja kaitsekulutuste teemasid,» ütles ta intervjuus ajalehele Irish Times.

Valitsuse mullu tellitud uuring näitas, et kolmandik valijaskonnast arvas, et Lissaboni lepe näeb ette sundvärbamist Euroopa Liidu relvajõududesse.

«Sundvärbamise ohtu ei olnud, aga inimesed hakkasid kartma ja me peame sellega tegelema nii hästi, kui suudame,» ütles O'Dea.

Lissaboni reformikava läbikukkumine Iirimaa referendumil on pidurdanud integratsioonipüüdeid ELis, mis üritab 27-liikmeliseks paisununa otsustamisprotsessi reformidega kiirendada. Liidu toetajate sõnul peab EL näitama, et suudab majanduskriisiga kiiresti ja koordineeritult toime tulla.

Iirimaa oli esimene eurotsooni riik, mida mullu majanduslangus tabas, ning analüütikute sõnul oleks riiki ilma eurotsooni ja ELita tabanud Islandi saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles