Kreeka peaminister lõpetas tüli Venemaaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Venemaa president Vladimir Putin
Kreeka peaminister Alexis Tsipras ja Venemaa president Vladimir Putin Foto: Sergey Guneev / Sputnik

Kreeka peaminister Aléxis Tsipras kuulutas lõppenuks kahe riigi diplomaatilise tüli, mille käigus saatis Ateena riigist välja mitu vene diplomaati.

«Me peame edasi vaatama... see juhtum on lõppenud,» ütles Tsipras ajakirjanikele Kremlis pärast kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga. 

Vene riigipea eitas taas, justkui üritanuks Moskva sekkuda Kreeka suhetesse Makedooniaga ja õõnestada kahe riigi vahel juunis sõlmitud ajaloolist nimelepet. 

«Tahan rõhutada, et me ei nõustunud siis ja ei nõustu praegu meie diplomaatide väljasaatmise põhjustega,» sõnas Putin. 

Tsipras möönis, et dialoog Venemaaga ei ole alati lihtne, nagu näitas möödunud suvi. «Kuid on meie soov, et meie suhted jääksid stabiilsele rajale, mille nimel me oleme teinud nii suuri jõupingutusi,» ütles ta. 

«Seni kuni ma olen peaminister ja kuni me oleme Venemaaga seotud keeruliste küsimustega seoses 2015. aasta järgses perioodis, ei eemaldu Kreeka oma positsioonidelt kolmandate riikide survel või soovitusel,» lausus Kreeka valitsusjuht. 

Kreeka peaminister ja Vene president kiitsid kahe õigeuskliku riigi vaimseid ja majanduslikke sidemeid, kuid ei teatanud uutest koostööprojektidest. 

«Ma andsin mõista, et me oleme valmis ehitama koos Kreekaga suuri energiataristuprojekte. See hõlmab võimalust ühendada Lõuna-Euroopa Kreeka kaudu TurkStreami torujuhtmega,» ütles Putin. 

Moskval ja Ateenal on ajalooliselt lähedased sidemed, mis pandi proovile juulis, kui Kreeka saatis riigist välja kaks Vene diplomaati ja keelas veel kahel riiki sisenemise.

Venemaa vastas sellele kahe Kreeka diplomaadi väljasaatmise ja välisminister Sergei Lavrovi juulisse kavandatud Kreeka-visiidi tühistamisega. 

Kui Makedoonia parlament peaks kiitma lõplikult heaks riigi nime muutmise Põhja-Makedooniaks, ei torpedeeri Kreeka enam riigi liitumist Euroopa Liidu ja NATO-ga.

See valmistab meelehärmi Venemaale, kes suhtub NATO laienemisse halvakspanuga ja on püüdnud seda igakülgselt takistada. 

Kreeka oli üks väheseid Euroopa Liidu riike, kes ei saatnud Vene diplomaatide riigist välja pärast endise Vene-Briti topeltagendi Sergei Skripali mürgitamist närvimürgiga tänavu märtsis Suurbritannias. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles