USA kohus mõistis Charlottesville´i ründaja süüdi esimese astme mõrvas

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Alex Fields juunior Virginia politsei avaldatud fotol.
James Alex Fields juunior Virginia politsei avaldatud fotol. Foto: Reuters/ScanPix

Ühendriikides mõisteti reedel esimese astme mõrvas süüdi 21-aastane neonats, kes sõitis mullu augustis autoga Charlottesville´is meeleavaldajate sekka ja tappis ühe inimese, edastas USA meedia. 

Ühendriikides mõisteti reedel esimese astme mõrvas süüdi 21-aastane neonats, kes sõitis mullu augustis autoga Charlottesville´is meeleavaldajate sekka ja tappis ühe inimese, edastas USA meedia. 

Vandekohus mõistis James Alex Fields juuniori süüdi ka viies raskendavatel asjaoludel pahatahtliku vigastuste tekitamise, kolmes pahatahtliku vigastuste tekitamise ja ühes sündmuskohalt põgenemise süüdistuspunktis, vahendasid teiste seas telekanal NBC News ja päevaleht Washington Post. 

Aasta eest 11. augustil marssisid läbi Charlottesville´i Virginia ülikooli linnaku valgenahaliste ülemvõimu toetajad koos tõrvikutega. Päev hiljem kogunesid sajad paremäärmuslased, skinheadid ja Ku Klux Klani liikmed Charlottesville'i kesklinnas ja protestisid linna otsuse vastu viia ühest pargist ära Konföderatsiooni kindrali Robert E. Lee kuju.

Tol päeval puhkesid linnas kaklused protestijate ja vastumeeleavaldajate vahel. Võimud ajasid rahva laiali, kuid hiljem sõitis Fields junior autoga rahumeelsete vastuprotestijate sekka auto, tappes 32-aastase juurapraktikandi Heather Heyeri ja vigastades kümneid inimesi. 

Kohtualuse kaitsemeeskond ei eitanud seda, et Fields juunior oli tol päeval rahva sekka sõitnud auto roolis, kuid väitsid, et ta "kartis oma elu eest". 

USA president Donald Trump sattus vahetult pärast vägivalda terava kriitika alla, sest näis pidavat kaht protestijate rühma moraalselt samaväärseks ja keeldus paremäärmuslasi kritiseerimast. Hiljem andis ta tohutule poliitilisele survele järele ja mõistis valgete rahvusluse hukka.

Aga kõigest päev hiljem ütles president, et vägivalla eest lasub "süü mõlemal poolel", ja taunis "kurikaid kandes" kohale saabunud antifašiste.

Trump jõudis rassismi hukkamõistmiseni augustis Charlottesville´i sündmuste esimesel aastapäeval. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles