Merkeli partei uus juht asub võimu koondama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Saksa konservatiivide juhiks valitud Annegret Kramp-Karrenbauer (vasakul) koos täna erakonna peasekretäriks saanud Paul Ziemiakiga.
Eile Saksa konservatiivide juhiks valitud Annegret Kramp-Karrenbauer (vasakul) koos täna erakonna peasekretäriks saanud Paul Ziemiakiga. Foto: John Macdougall / AFP / Scanpix

Kantsler Angela Merkeli järglasena Saksa paremtsentristliku Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) uueks juhiks valitud Annegret Kramp-Karrenbauer asus napi võidu järel kiiresti võimu koondama ning pakkus erakonna noortetiiva juhile peasekretäri kohta.

Eile CDU esimeheks valitud 56-aastane Kramp-Karrenbauer on Merkeli liitlane ja jagab tema tsentristlikku positsiooni. Senine erakonna peasekretär edestas tasavägises konkurentsis Merkeli kauaaegset rivaali Friedrich Merzi, kogudes parteikongressil 51,7 protsenti delegaatide häältest. Esimeses voorus langes välja tervishoiuminister Jens Spahn.

Kramp-Karrenbauer näitas täna, et ei soovi parteis tekkinud lõhe kestmist ning on valmis andma hääle ka erakonna konservatiivsemale leerile ja noortele.

Vastne esimees tegi CDU noortetiiva juhile Paul Ziemiakile (33) ettepaneku hakata uueks peasekretäriks, kelle ülesanne on juhtida erakonna igapäevast poliitilist strateegiat.

«Partei ei ole lõhenenud - meie ülesanne on töötada selle partei ühtsuse nimel,» ütles Kramp-Karrenbauer parteikongressil.

Ühtki teist kandidaati ei esitatud ja Ziemiak valiti peasekretäriks. Ziemiak jääb vaadetelt uuest esimehest paremale, teda peetakse Spahni sõbraks ja ta on pärit samast piirkonnast kust Merz.

Merkel kavatseb jätkata ametiaja lõpuni tööd kantslerina. Järgmised valimised on 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles