Jeemenis on ÜRO hinnangul juba 20 miljonit inimest piisava toiduta (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sanaa tänavatel.
Sanaa tänavatel. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA

Jeemenis on ÜRO laupäeval avaldatud hinnangu kohaselt  juba 20 miljonil inimesel raskusi piisavas koguses toidu hankimisega.

Tegemist on 67 protsendiga kogu Jeemeni rahvastikust. ÜRO abiagentuurid peavad olukorda äärmiselt murettekitavaks.

ÜRO on nimetanud Jeemeni sõda maailma rängimaks humanitaarkriisiks.

ÜRO Maailma Toiduprogramm (WFP) teatas neljapäeval plaanist kahe kuu jooksul järsult suurendada toiduabi jeemenlastele, juhul kui ligipääs kodusõjas olevale riigile säilib.

WFP pressiesindaja Hervé Verhooseli sõnul on plaan töös olnud juba mitu kuud ja selle raames peaks toiduabi jõudma jaanuaris 12 miljoni inimeseni praeguse umbes 7-8 miljoniga võrreldes. 

Sihtrühmaks on umbes 3 miljonit naist ja last, kellel on vaja eriabi toitainepuudulikkuse vältimiseks. Verhooseli sõnul vajaks programm "turvalist, kohest ja piiranguteta ligipääsu toidu ja teiste vajalike kaupade jaoks".

Jeemeni valitsuse ja šiiamässuliste huthide rahukõnelustel Rootsis algas laupäeval kolmas päev, kõnelustega loodetakse leida lahendus neli aastat kestnud kodusõjale.

Nii rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, keda toetab araabia riikide koalitsioon eesotsas Saudi Araabiaga ja šiiamässulised huthid, kelle selja taga on Iraan, kinnitavad soovi rahu sõlmida.

Huthide delegatsiooni teatel käivad kõnelused viies sektsioonis, arutatakse võimaliku kokkuleppe poliitilist raamistikku, aga ka Sanaa lennujaama avamist humanitaarabile.

Kõnelused algasid neljapäeval lootusrikkalt, sest sõja vaenupooled leppisid kokku vangide vahetamises.

Läbirääkimisi vahendavad ÜRO ametnikud hoiatavad siiski, et liiga kõrgeid ootusi ei maksa hellitada ning poliitilistele probleemidele ei ole kiiret lahendust loota.  Möödunud korral kestsid läbirääkimised üle saja päeva, kuid sõda lõpetada neil ei õnnestunud.

Saudi Araabia toetatud valitsuse ja Iraaniga seostatud huthi mässuliste sõjas on hukkunud üle 10 000 inimese.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles