Flaami rahvuslased lahkuvad rändetüli tõttu Belgia valitsusest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Charles Michel astub tagasi.
Peaminister Charles Michel astub tagasi. Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / Scanpix

Belgia flaami rahvuslaste erakond N-VA lahkub peaminister Charles Micheli võimuliidust valitsuse otsuse tõttu liituda ÜRO ränderaamistikuga, ütles siseminister ja N-VA liige Jan Jambon täna. 

Flaami rahvuslaste lahkumise otsuse järel jääb peaminister Michel kuni järgmise aasta mais toimuvate parlamendivalimisteni juhtima vähemusvalitsust. Samuti tuleb peaministril asendada koalitsioonipartneri lahkumisel vabaks jäävad siseministri-, rahandusministri-, kaitseministri- ja rändeministri ametikohad.

Michel juhib liberaalset valloonide erakonda Reformiliikumine (MR) ning valitsusse kuuluvad selle ja N-VA kõrval veel kaks flaamide erakonda. Erakonna N-VA kasvav migratsioonivastasus on varemgi kaasa toonud erimeelsusi koalitsioonipartnerite vahel.

Belgia valitsuserakonnad olid algselt raamistiku poolt, kuid N-VA muutis oktoobri lõpus meelt. Avalikkuse ette jõudsid erimeelsused teisipäeval, kui Michel teatas, et saadab valitsuses valitsevate vastuolude tõttu ränderaamistiku heakskiitmiseks parlamendi ette.

Michel võitis kolmapäeval parlamendi toetuse ÜRO ränderaamistikule ning teatas, et kiidab dokumendi järgmisel nädalal Marokos Marrakechis peetaval tippkohtumisel heaks Belgia parlamendi, mitte aga oma lõhestunud valitsuse nimel.

Bart De Wever.
Bart De Wever. Foto: SCANPIX.

Flaami rahvuslaste liider Bart De Wever esitas eile õhtul Michelile ultimaatumi, öeldes, et N-VA lahkub võimuliidust, kui peaminister lendab Marokosse Marrakechi ÜRO ränderaamistiku heaks kiitma. Peaminister jäi endale kindlaks, öeldes, et esindab Belgiat Marrakechis vastutustundliku koalitsiooni juhina.

ÜRO riigid kiitsid ränderaamistiku (Global Compact for Migration) heaks juulis 18 kuud kestnud läbirääkimiste järel. Raamistik kiidetakse ametlikult heaks 10.-11. detsembril Marokos Marrakechis peetaval kohtumisel.

Raamistik sisaldab 23 eesmärki seaduslike rändevõimaluste loomiseks ning migreeruvate inimhulkadega paremaks toimetulekuks olukorras, kus maailmas on liikvel umbes 250 miljonit inimest ehk kolm protsenti maakera rahvastikust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles