Pašinjan on kindel oma liikumise võidus Armeenia valimistel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia peaministri kohusetäitja Nikol Pašinjan.
Armeenia peaministri kohusetäitja Nikol Pašinjan. Foto: Vahan Stepanyan / AP / Scanpix

Armeenia peaministri kohusetäitja Nikol Pašinjan ütles täna, et on veendunud oma poliitilise liikumise täielikus võidus erakorralistel valimistel.

«Sotsioloogiliste küsitluste järgi ei tule mingit koalitsiooni,» ütles 43-aastane Pašinjan ajakirjanikele valimisjaoskonnas pärast hääle andmist. «Pärast valimisi asume arendama Armeenia demokraatiat ja viime ellu majandusliku revolutsiooni.»

Uuringufirma Gallup International Association prognooside järgi võidab Pašinjani juhitud blokk Minu Samm 69,4 protsenti häältest. Vaatlejate hinnangul saavutab blokk 105-kohalises parlamendis absoluutse enamuse. 

Valimistest võtab osa üheksa erakonda ja kaks valimisliitu ning valimistulemused peaksid selguma hiljemalt homme hommikul.

Erakorraliste valimiste abil loodab peaminister teha lõpu endise presidendi Serž Sargsjani Vabariikliku Partei parlamendienamusele ja mõjuvõimule Kaukaasia riigis.

Armeenia on Venemaa üks lähemaid liitlasi ja riigis asuvad Vene sõjaväebaasid.

Pašinjan tuli võimule mais rahvarevolutsiooni laineharjal, mida Kreml mõnevõrra ootamatult ei püüdnud takistada. Ta on lubanud juurida välja endeemilise korruptsiooni ja tegeleda ulatusliku vaesusega.

Peaministri reformid on viimasel seitsmel kuul põrkunud vabariiklaste vastuseisule, mille murdmiseks otsustas ta oktoobris esile kutsuda erakorralised valimised. Korralised valimised olid ette nähtud 2022. aastal.

Eelmisel nädalal lubas Pašinjan korraldada Armeenia ajaloo parimad valimised ja täna kordas ta, et valimised tulevad läbipaistvad, ausad ja vabad.

Armeenia keskvalimiskomisjoni teatel jälgivad valimisi teiste seas umbes 200 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejat.

Analüütikute hinnangul saavutab Pašinjani erakond parlamendis enamuse ning ta valitakse uuesti peaministriks.

«Valimised kuulutati välja revolutsioonilise eufooria lainel,» ütles analüütik Gevorg Poghosjan uudisteagentuurile AFP. «Kuid valimiste järel hakkab see tunne paratamatult nõrgenema ning Pašinjani ja tema meeskonda ootab reaalsuskontroll.»

Septembris võitis Pašinjani blokk Jerevani munitsipaalvalimistel üle 80 protsenti häältest.

Välispoliitika kohta on Pašinjan öelnud, et Armeenia tugevdab veelgi strateegilist liitu Venemaaga ja hoogustab samal ajal koostööd USA ja Euroopa Liiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles