Indias nõudsid kümned tuhanded hindud mošee asemele templi ehitamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldustel India pealinnas osalesid kümned tuhanded hindud.
Meeleavaldustel India pealinnas osalesid kümned tuhanded hindud. Foto: SAJJAD HUSSAIN / AFP / Scanpix

Kümned tuhanded konservatiivsed hindud nõudsid täna riigi pealinnas New Delhis templi ehitamist Ayodhya linna hävitatud mošee asemele. 

Meeleavalduse juhid ütlesid oma sõnavõttudes, et nad ei lõpeta enne, kuni templi ehitamine on saanud heakskiidu. Osa peaminister Narendra Modi toetajaid ei arva, et hindu rahvuslaste liider on teinud piisavalt, et rajada pühamu Ayodhyasse, mis on hinduismis jumaluse Rama sünnikoht. 

Vaidlus käib olulise pühapaiga üle, kus 460 aastat seisis mošee, mille hindud 1992. aastal hävitasid. Paljud hindud väidavad, et mošee ehitamiseks lammutati seal varem asunud hindude pühamu.

1992. aasta intsident käivitas rahutused, milles hukkus tuhandeid inimesi, enamik neist moslemid. 

Konservatiivid nõuavad Modilt, et ta suruks templi ehitamise garantii läbi parlamendis. 

Meeleavaldajad laulsid kiitust Ramale New Delhi Ramlila väljakul, kuhu mahub enam kui 50 000 inimest. Ka väljaku kõrvaltänavad olid jumalike relvade kolmharkide ja sõjanuiadega saabunud hindu meeleavaldajaid täis.

India pealinna New Delhi väljakule kogunes kümneid tuhandeid hindusid.
India pealinna New Delhi väljakule kogunes kümneid tuhandeid hindusid. Foto: STR / EPA / Scanpix

Meeleavalduse organiseerinud Ülemaailmne Hindude Nõukogu (Vishva Hindu Parishad - VHP) korraldas eelmisel kuul sarnase meeleavalduse ka Ayodhyas. 

VHP on Modi juhitud võimuerakonna India Rahvapartei (Bharatiya Janata Partei - BJP) liitlane. BJP tõusis India poliitikamaastikul nähtavale 1980. aastatel, kui partei liidrid hakkasid aktiivselt toetama templi ehitamist. 

India ülemkohus on lükanud istungeid vaidlusaluse pühapaiga üle korduvalt edasi, kuid VHP väidab, et tempel Ramale kerkib Ayodhyasse 2019. aasta jooksul.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles