Gazprom ähvardab ukrainlasi kohtuga

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peakorter Moskvas..
Gazpromi peakorter Moskvas.. Foto: AFP / Scanpix.

Venemaa riiklik gaasigigant Gazprom teatas täna, et esitab Ukraina riikliku gaasikompanii Naftogaz vastu hagi Stockholmi arbitraažkohtule, et sundida ukrainlasi tagama maagaasi katkematut transiiti mujale Euroopasse.


Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller ütles avalduses, et kohtult palutakse käskida Naftogazi hoiduma «igasugusest tegevusest, millega vähendatakse Venemaa transiitgaasi Euroopasse», vahendas AFP.


«Ma teavitasin selle kaebuse ettevalmistamisest Vene presidenti Dmitri Medvedevit ja ta kiitis minu otsuse heaks,» ütles Miller. Enne teda teatas kahe kaebuse esitamisest Naftogazi vastu ka pooleldi Gazpromile kuuluv vahendusfirma RosUkrEnergo, mis on registreeritud Šveitsis, vahendas Interfax.


Venemaa peatas hinnatüli ja väidetavate võlgnevuste pärast gaasitarned Ukrainale aastavahetusel ja süüdistab nüüd ukrainlasi Euroopale mõeldud gaasi varastamises.


Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev soovitas seetõttu ka Euroopa riikidele, et need avaldaksid Kiievile juriidilist survet, viidates rahvusvahelisele kokkuleppele, mis keelab ka vaidluste korral energiatransiidi katkestamist.


Venemaa ise selle leppega pole ühinenud, küll on seda aga teinud Ukraina ja veel ligi poolsada riiki.


Ukraina eitab eurooplastelt gaasi äravõtmist ja süüdistab hoopis Gazpromi ebapiisavates tarnetes. Kiievi ametnikud hoiatasid, et kui selline olukord jätkub, siis kümne päeva pärast tekib Euroopas juba tõsisem varustusprobleem.


Euroopa saab umbes viiendiku tarbitavast gaasist läbi Ukraina ning veel viiendiku Venemaalt teisi kanaleid pidi.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles