Armeenia valimised võitis ülekaalukalt Pašinjani valimisliit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Foto: Vahan Stepanyan / AP / Scanpix

Armeenia eilsetel ennetähtaegsetel parlamendivalimistel võitis peaministri kohusetäitja Nikol Pašinjani valimisliit Minu Samm, mis kogus 70,4 protsenti häältest.

Juba pikalt jäi 8,4 protsendi häältega maha erakond Edukas Armeenia. Ärihiiu Gagik Tsarukjani juhitud partei kuulus viimasesse valitsuskoalitsiooni.

Väike läänemeelne liberaalne partei Särav Armeenia sai üle kuue protsendi häältest, pääsedes samuti üle künnise.

Endise presidendi Serž Sargsjani Vabariiklik Partei kogus esialgsetel andmetel alla viie protsendi häältest ning jääb seega 105-kohalisest parlamendist välja.

Armeenia põhiseadus näeb ette, et vähemalt 30 protsenti kohtadest peab parlamendis minema opositsioonierakondadele.

Valimistest võttis osa üheksa erakonda ja kaks valimisliitu.

Valimisosaluseks kujunes 48,63 protsenti, mis on madalaim viimaste aastate jooksul. 

Pašinjan avaldas juba eile õhtul veendumust, et Minu Samm saavutab parlamendis absoluutse enamuse.

Erakorraliste valimiste abil lootis peaminister teha lõpu endise presidendi Sargsjani Vabariikliku Partei parlamendienamusele ja mõjuvõimule Kaukaasia riigis.

Armeenia valimisi on minevikus varjutanud pettused ja häälte ostmine, kuid välisajakirjanike sõnul tundusid asjad seekord teisiti olevat. Riigi keskvalimiskomisjoni teatel jälgisid valimisi teiste seas umbes 200 Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejat.

Armeenia on Venemaa üks lähemaid liitlasi ja riigis asuvad Vene sõjaväebaasid.

Pašinjan tuli võimule mais rahvarevolutsiooni laineharjal, mida Kreml mõnevõrra ootamatult ei püüdnud takistada. Ta on lubanud juurida välja endeemilise korruptsiooni ja tegeleda ulatusliku vaesusega.

Peaministri reformid on viimasel seitsmel kuul põrkunud vabariiklaste vastuseisule, mille murdmiseks otsustas ta oktoobris esile kutsuda erakorralised valimised. Korralised valimised olid ette nähtud 2022. aastal.

Septembris võitis Pašinjani blokk Jerevani munitsipaalvalimistel üle 80 protsenti häältest.

Välispoliitika kohta on Pašinjan öelnud, et Armeenia tugevdab veelgi strateegilist liitu Venemaaga ja hoogustab samal ajal koostööd USA ja Euroopa Liiduga.

Tema kriitikud eesotsas Sargsjani Vabariiklik Partei juhtfiguuridega süüdistavad Pašinjani isikukultuse loomises, mis nõrgestab Armeenia mitmeparteilist demokraatiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles