Kärpeid lubanud Trump tõstaks hoopis kaitsekulud 750 miljardile dollarile (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis (vasakul) ja president Donald Trump.
USA kaitseminister James Mattis (vasakul) ja president Donald Trump. Foto: Ron Sachs / RS / MPI / Capital Pictures / Scanpix

USA president Donald Trump palus kaitseministril James Mattisel tulla välja 750 miljardi dollarise kaitse-eelarvega 2020. aastaks, vastupidiselt tema varasemale lubadusele kaitsekulutusi vähendada.

Politico allikate sõnul ilmnes see summa Trumpi läinud teisipäevasel kohtumisel Mattise ning esindajatekoja vabariiklaste relvajõududekomisjoni esimehe Mac Thornberry ja senati sama komisjoni juhi Jim Inhofe’iga.

«See on 750 [miljardit dollarit]. Kaitseminister Mattis sai selle summa lõunasöögil presidendiga,» ütles üks valitsusametnik anonüümsuse tingimusel.

Summa on suurem kui Mattise ja teiste kõrgete kaitseametnike varem välja käidud 733 miljardi dollarine ettepanek.

Samuti on see kannapööre Trumpi jaoks, kes nimetas hiljuti 2019. aasta 716 miljardi dollarist kaitse-eelarvet hullumeelseks ja ütles, et 2020. aastal vähenevad kaitsekulutused 700 miljardile dollarile.

Mattis ja kõrged sõjaväelased on kulutamise kärpimist 700 miljardile dollarile avalikult kritiseerinud ja üleeile kirjutas Politico, et sellest plaanist on loobutud.

Teine Politico allikas viitas, et 750 miljardi dollarine ettepanek on Trumpi läbirääkimistaktika, tagamaks, et opositsioon ei tiriks kaitsekulutusi allapoole 733 miljardi dollari piiri, mida kaitseametnikud on nõudnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles