Naftariigid boikoteerisid kliimakõnelustel teadusuuringu tunnistamise

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Georgi Licovski/EPA/Scanpix

USA, Venemaa, Saudi-Araabia ja Kuveit põhjustasid Katowices toimuvatel kliimakõnelustel suure segaduse, nõudes valitsustevahelise kliimapaneeli raporti vaid osalist tunnustamist.

Poola kivisöekaevanduste mitteametlikus keskuses Katowices toimuval ÜRO kliimakonverentsil peaksid maailma riigid leppima kokku, kuidas saavutada Pariisi kliimaleppes seatud eesmärgid. Tegemist on ühe olulisema kliimamuutuste ohjeldamise teetähisega.

Laupäeva õhtul tekkis kõnelustel aga tupikseis, kui neli suure naftatööstussega riiki keeldusid vastu võtmast kliimakonverentsi osaliste endi tellitud teaduslikku raportit, milles kutsutakse üles piirama temperatuuri tõusu 1,5 °C’ni. Avalikustamise ajal rohkelt meediatähelepanu pälvinud raport pidi nüüd ka kliimakonverentsil vastu võetama, kuid suure fossiilkütuste tööstusega riiki USA, Venemaa, Saudi-Araabia ja Kuiveit asusid selle osas kriitilisele positsioonile.

Nimelt seisis raporti vastuvõtmise tekstis algselt et kohtumise osapooled «tervitavad» raporti tulemusi. Ootamatult blokeerisid nimetatud riigid aga selle sõnastuse, nõudes hoopis muudatust, mille kohaselt osapooled selle vaid «teatavaks võtaksid». Tegemist on näiliselt vaid nüansiga, kuid selliste nüansside üle tipptaseme diplomaatias tihtipeale vaieldaksegi. Nagu kirjutas The Guardian, kaasneb naftariikide välja käidud sõnastusega oluliselt kergem leppest taganemise võimalus. Kuna leebema sõnastusega ei nõustunud aga paljud teised riigid, ei saavutatudki vajalikku konsensust ja kogu raporti vastuvõtmine jäigi soiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles