Tai hunta tühistas valimiste eel kampaaniakeelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelavaldajad nõudmas eelmisel nädalal Bangkokis demokraatlike valimiste korraldamist plaanitud ajal tuleva aasta veebruaris.
Meelavaldajad nõudmas eelmisel nädalal Bangkokis demokraatlike valimiste korraldamist plaanitud ajal tuleva aasta veebruaris. Foto: NARONG SANGNAK / EPA / SCANPIX

Tai hunta tühistas enne järgmise aasta veebruaris toimuvaid valimisi parteidele sõjalise riigipöörde järel seatud kampaaniakeelu. 

«Poliitilised erakonnad peaksid saama teha kampaaniat oma poliitikate tutvustamiseks,» seisab täna kuninglikus teatajas avaldatud määruses. 

Hunta on otsustanud muuta või kaotada seadused, mis võivad takistada kampaaniategevust enne valimisi, lisatakse dokumendis. 

Tai korraldab 24. veebruaril esimesed valimised alates sõjalisest riigipöördest 2014. aasta 22. mail. 

Sõjaväe üks esimesi otsuseid võimuhaaramise järel oli igasuguse poliitilise tegevuse keelustamine, et kindlustada võim riigis, mis on tuntud oma lärmaka ja sageli ka vägivaldse tänavapoliitika poolest.

Võimud hakkasid piiranguid poliitilisele tegevusele leevendama septembris, andes parteidele loa värvata uusi liikmeid ja valida juhte. Kampaaniate läbiviimine ja tänavameeleavaldused jäid siis veel keelu alla. 

Tänane otsus võib tuua tagasi viimasel kümnel aastal turbulentset Tai poliitikat iseloomustanud meeleavaldused. 

Hunta on moodustanud enne valimisi oma erakonna ja on püüdnud meelitada sellesse rivaalide, muuhulgas kukutatud endise võimupartei Pheu Thai liikmeid. 

Pheu Thai on Shinawatra poliitklanni erakond, mis on võitnud riigis kõik valimised alates 2001. aastast. Endised peaministrid Thaksin ja Yingluck Shinawatra elavad mõlemad eksiilis.

Seekord on hunta astunud samme, tagamaks, et Shinawatradega seotud erakonnad ei saavutaks valimistel suurt edu. 

Hunta koostatud põhiseadusega muudeti Tai parlament kahekojaliseks ning vähendati suurerakondade võimu. Loodi mittevalitav parlamendi ülemkoda, kuhu määrab saadikud hunta. 

Kuigi huntajuht Prayut Chan-O-Cha on korduvalt öelnud, et ei tunne poliitika vastu huvi, on ta viimastel kuudel reisinud läbi riigi, jagades majanduslikke lubadusi ja sõlmised liite kohalike poliitikutega. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles