Operatsioon «Surmav juust»: Liibanoni politsei nurjas ISISe rünnakuplaani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juustuämbrid.
Juustuämbrid. Foto: Yegor Aleyev / TASS / Scanpix

Liibanoni siseministri kohusetäitja teatas, et riigi võimud takistasid terrorirühmitust ISIS korraldamast pommirünnakuid tänavu mais toimunud valimiste ajal, infiltreerudes ründajate sekka, kes smugeldasid lõhkeaineid Liibanoni piimatoodete sees.

Kümme kuud kestnud luureoperatsioon koodnimega «Surmav juust» paljastas plaani, mille käigus ISISe mässulised tõid salaja Süüriast Liibanoni juustuämbrites pommide valmistamise materjali, et rünnata pühapaiku, sõjaväeobjekte ja kristlaste kogunemisi.

Liibanoni luureametnik infiltreerus ISISe võitlejate sekka, teeseldes pommirünnaku korraldajat. Luuraja suhtles operatsiooni käigus regulaarselt ISISe ametnikuga, kes esines nime Abu Omar all.

Riigi siseministri sõnul kavandati rünnakut Põhja-Süürias mässuliste käes olevas Idlibi provintsis ning selle eesmärk oli tekitada Liibanonis kaost.

Piimatooteid kasutati lõhkeaine peitmiseks kahel korral. Tänavu aprillis toimetas ämbri piimasaaduste ja lõhkeainega Liibanoni üks taksojuht, kuu hiljem toimetati pommimaterjal riiki fetale sarnases kohalikus juustus shanklish’is.

«Liibanon on nüüd turvaline nii meie oma elanike kui ka külaliste jaoks. Me otsustasime avalikustada operatsiooni toimumise, et näidata, et meil on turvalisusega kõik hästi,» lausus Liibanoni siseministri kohusetäitja pressikonverentsil, nimetades Beirutit muuhulgas üheks kõige turvalisemaks pealinnaks maailmas.

Alates Süüria kodusõja puhkemisest 2011. aastal on naaberriik Liibanon olnud mures konflikti võimaliku üle piiri valgumise pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles