Pooled Moldova elanikud sooviks riigist lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänav Moldova pealinnas Chișinăus.
Tänav Moldova pealinnas Chișinăus. Foto: Caro / Bastian / Scanpix

Moldava avaliku poliitika instituudi värske uuringu kohaselt koliks pooled riigi elaniku võimaluse korral mujal, kuna ei näe oma elul vaeses ja korruptsiooni küüsis riigis paranemislootust.

Umbes veerand küsitletutest sooviks Moldovast ära kolida lõplikult, lisaks sooviks 28 protsenti lahkuda riigist vähemalt mõneks ajaks, kui uskuda üleeile avaldatud uuringu tulemusi.

Nende inimeste arv, kes ei soovi Modlovast lahkuda on langenud mulluselt 48 protsendilt nüüdseks 40 protsendile.

Paljud on mures õigusriigi toimimise pärast. Üle 60 protsendi moldovlastest ei usu, et kui nende lähedased peaks sattuma kohtu ette, koheldaks neid seal õiglaselt. Vaid kolm protsenti küsitletutest arvas, et kohtud langetavad õiglasi otsuseid.

Riigi majandusega pole rahul üle 61 protsendi Moldova inimestest ning vaid kuus protsenti peavad olukorda heaks.

Kõige enam valmistab moldovlastele muret nende laste tulevik (24 protsenti), kaupade hinnad (19 protsenti) ja vaesus (13 protsenti).

Moldova on üks Euroopa kõige vaesemaid riike, kus väljaränne on suur – enamik lahkuivaid inimesi suundub kas Lääne-Euroopasse või Venemaale.

Umbes ühel miljonil kokku 3,5 miljonist Moldava kodanikust on ka Rumeenia pass, mis võimaldab neil kasutada Euroopa Liidu kodanike hüvesid.

Riigi valitsuse hinnangul töötab välismaal umbes üks miljon moldovlast. See jaguneb umbes pooleks Venemaa töötavate ning Euroopas, Põhja-Ameerikas ja Iisraelis töötavate inimeste vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles