Time’i aasta inimeseks valiti vaprad ajakirjanikud eesotsas Khashoggiga (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajakirjanik Jamal Khashoggi.
Ajakirjanik Jamal Khashoggi. Foto: MOHAMMED AL-SHAIKH / AFP / SCANPIX

Ajakiri Time nimetas tänavuseks aasta inimeseks grupi ajakirjanikke, kes on tapetud, vangistatud või keda ähvardab vangistus, nende seas oktoobri alguses Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis võikalt mõrvatud saudi ajakirjaniku Jamal Khashoggi.

Time tituleeris pärjatud seltskonna valvuriteks.

Nende seas on lisaks Washington Posti kolumnistile Khashoggile Filipiinide presidendi Rodrigo Duterte suhtes kriitilise veebilehe toimetaja Maria Ressa, kaks Myanmaris rohingjade saatust uurinud ja seetõttu vangistatud Reutersi ajakirjanikku Wa Lone ja Kyaw Soe Oo ning juunis tulistamises tapetud Annapolise lehe Capital Gazette töötajad.

Ajakirja peatoimetaja Edward Felsenthal põhjendas oma essees valikut sellega, et kõik välja toodud ajakirjanikud on maksnud ajastu väljakutsetele vastu astumise eest ränka hinda.

Tema sõnul sümboliseerivad nad kõik midagi suuremat. «Nad esindavad loendamatute teiste [ajakirjanike] laiemat võitlust üle kogu maailma, kes riskivad kõigega, et rääkida meie aja lugu – 10. detsembri seisuga on 2018. aastal tapetud vähemalt 52 ajakirjanikku,» kirjutas Felsenthal.

NBC telesaates «Today» esinenud Felsenthal rääkis, et tegu on esimese korraga, kus Time on nimetanud aasta inimeseks kellegi, kes pole enam elus.

«Aga on ka väga haruldane, et inimese mõju kasvab surmas nii määratult,» rääkis ta Khashoggist. «Tema mõrv on kustunud esile Saudi kroonprintsi ümberhindamise kogu maailmas ja suunanud lõpuks ometi pilgu hävitavale sõjale Jeemenis.»

Time on kuulutanud aasta inimest välja alates 1927. aastast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles