Prantsusmaa andis Kesk-Aafrika Vabariigile üle 1000 automaadi AK-47

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustreeriv pilt.
Illustreeriv pilt. Foto: HANDOUT / REUTERS

Prantsusmaa andis Kesk-Aafrika Vabariigi valitsusvägedele üle 1400 automaati AK-47 ja kolm amfiibsõidukit eesmärgiga tugevdada riigi relvajõude. 

Prantsusmaa kingib 1400 relva, mis konfiskeeriti 2016. aastal Somaalia ranniku lähistel aluselt, mis rikkus relvaembargot Jeemenile, ütlesid Prantsuse ametnikud.

Relvade üleandmise tseremoonial Kesk-Aafrika Vabariigi (KAV) pealinnas Banguis M'Polo sõjaväebaasis viibis ka Prantsuse kaitseminister Florence Parly. 

Relvade andmisest KAV-i vägedele teatati novembris. Lisaks relvastusele teatas Pariis toona 24 miljoni euro suurusest tsiviilabist. 

KAV-i võimud on olnud raskustes riigis stabiilsuse taastamisega pärast seda, kui islamimässuliste Séléka koalitsioon kukutas 2013. aastal president François Bozizé. Järgnes Prantsusmaa sõjaline sekkumine Séléka alistamiseks, kuid ühes maailma vaeseimas riigis jätkuvad endiste mässuliste ja kristlaste anti-balaka omakaitseüksuste kokkupõrked.

Kristlased moodustavad KAV-i rahvastikust umbes 80 protsenti. 

Riigist on vägivalla tõttu põgenenud umbes 570 000 inimest. 

ÜRO toetatud keskvalitsuse kontrolli all on ainult väike osa riigi territooriumist. Aastal 2013 kehtestas ÜRO Julgeolekunõukogu riigile relvaembargo, mis kehtib tänini. Erandid tehakse relvasaadetistele, mis on mõeldud ÜRO sanktsioonide komitee heakskiidu saanud relvajõududele. 

Komitee eesmärk on tagada, et relvad ei satu korruptsioonist haaratud riigis mässuliste kätte. Mullu kiideti heaks 1700 automaadi AK-47 üleandmine Venemaalt riiklikele relvajõududele. Samuti on heakskiidu saanud Prantsuse relvasaadetis. 

«Prantsusmaa vaatenurgast pole põhimõtteliselt mingit takistust (ÜRO) embargo peatamisele» alaliselt, ütles Prantsuse kaitseminister.

«Oluline on see, et neid relvi, kui nad on toimetatud Kesk-Aafrika relvajõududele, saab tuvastada, hoiustada ning nende liikumist kontrollida,» ütles minister. 

KAV-i armees on umbes 7000 sõdurit. Riigis on ka 200 Prantsuse sõdurit, kes toetavad valitsusvägesid ning ÜRO rahuvalvemissiooni. Venemaa on saatnud KAV-i 170 sõjaväeinstruktorit ja Euroopa Liidul on riigis sõjaline treeningmissioon, mida tänavu pikendati 2020. aastani.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles