Orjatöö seaduseks ristitud eelnõu hääletus tekitas Ungari parlamendis kaose

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari opositsiooni saadikud avaldasid täna parlamendi istungisaalis meelt, et  takistada tööseaduse muudatuste hääletust.
Ungari opositsiooni saadikud avaldasid täna parlamendi istungisaalis meelt, et takistada tööseaduse muudatuste hääletust. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Peaminister Viktor Orbáni partei Fideszi esitatud tööseaduse muudatuste eelnõu vallandas täna Ungari parlamendis kaose, kuid ettepanekud võeti enamuse toel vastu.

Orbán, kelle Fideszi parteil on parlamendis kahekolmandikuline enamus, võttis ka ise istungist osa.

Opositsioon püüdis hääletust takistada. Peaministrile ustavat spiikrit László Kövéri ei lastud istungi avamiseks kõnepulti ja opositsioon süüdistas võimuerakonna saadikuid ebaseaduslikus hääletamises.

Ungari opositsiooni saadikud avaldasid täna parlamendi istungisaalis meelt, et takistada tööseaduse muudatuste hääletust.
Ungari opositsiooni saadikud avaldasid täna parlamendi istungisaalis meelt, et takistada tööseaduse muudatuste hääletust. Foto: Lajos Soos / AP / Scanpix

Valitsuse esitatud vastuoluline eelnõu pikendab aastase ületunnitöö, mida tööandja võib töötajalt nõuda, seniselt 250 tunnilt 400ni. Samas kasvab kolm korda pikemaks – kolme aastani – selle eest tasumise aeg.

Valitsuse väitel on muudatused kasulikud nii neile, kes tahavad rohkem tööd teha, kui tööandjatele, kel läheb vaja rohkem tööjõudu.

«Me peame kõrvaldama bürokraatlikud reeglid, et need, kes tahavad rohkem töötada ja rohkem teenida, saaksid seda teha,» ütles Orbán eile.

Ungari Viktor Orbán tänasel parlamendi istungil.
Ungari Viktor Orbán tänasel parlamendi istungil. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Ametiühingud ja opositsioonierakonnad nõudsid nn orjatöö eelnõu tagasivõtmist. Laupäeval avaldasid Budapestis muudatuste vastu meelt tuhanded inimesed.

Ametiühingud süüdistavad valitsust selles, et nendega meetmeid ei arutatud ning ähvardavad üldstreigi ja maanteede sulgemisega.

Küsitluste põhjal on muudatuste vastu üle kahe kolmandiku ungarlastest.

Ungari opositsiooni saadikud viskasid parlamendi istungisaali lendlehti, et tööseaduse muudatuste hääletust takistada.
Ungari opositsiooni saadikud viskasid parlamendi istungisaali lendlehti, et tööseaduse muudatuste hääletust takistada. Foto: Lajos Soos / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles