Trumpi endisele advokaadile määrati kolme aasta pikkune vangistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA presidendi Donald Trumpi endine advokaat Michael Cohen 29. novembril New Yorgis Manhattanil.
USA presidendi Donald Trumpi endine advokaat Michael Cohen 29. novembril New Yorgis Manhattanil. Foto: ANDREW KELLY/Reuters/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi kunagisele eraadvokaadile Michael Cohenile määrati kolmapäeval kolme aasta pikkune vanglakaristus mitmete kuritegude, sealjuures vaikimisraha maksmise eest kahele Trumpi ekskallimale. 

Vanglakaristus vastab suuresti prokuratuuri soovitule.

Karistus määrati pärast seda, kui Cohen oli augustis ja novembri lõpus tunnistanud end süüdi New Yorgi prokuröride ja eriprokurör Robert Muelleri esitatud süüdistustes. 

Kohtudokumentide kohaselt oli Trump otseselt seotud käsu andmisega Cohenile teha 280 000 dollari väärtuses ebaseaduslikke makseid pornostaar Stormy Danielsile ja Playboy modellile Karen McDougalile, et tagada nende vaikimine väidetavate seksuaalsuhete kohta.

Kohtunik William H. Pauley III ütles, et Cohen väärib veidike tunnustust oma süü tunnistamise ja koostöö tegemise eest föderaalse juurdlusega Venemaa väidetavasse sekkumisse 2016. aasta USA presidendivalimistel. Coheni koostöö ei tähenda, et ta oleks süüdistustest «puhtaks pestud», lisas kohtunik.

«Tundub, et kuskil kaotas härra Cohen oma moraalse kompassi,» ütles kohtunik. «Advokaadina oleks härra Cohen pidanud teadlikum olema. Iga kuritegu neist väärib eraldivõetuna tõsist karistust,» lausus ta ja lisas, et Cohenit «motiveerisid ahnus ja ambitsioon». 

Cohen ütles kolmapäevasel istungil, et «pime lojaalsus» Trumpile juhtis ta eksiteele. 

«Ma tundsin, et see on minu kohustuseks peita tema räpaste tegude jälgi,» lisas Cohen. 

Trumpi endine eraadvokaat ütles muuhulgas, et «täna on päev, mil ma saan oma vabaduse tagasi». «Olen elanud isiklikus ja vaimses vangistuses alates sellest hetkest, kui võtsin vastu tööpakkumise kinnisvaramogulilt, kelle äritaipu ma sügavalt imetlesin,» sõnas ta.

Viidates presidendi hiljutisele Twitteri-säutsule, milles Trump nimetas teda «nõrgaks», ütles Cohen, et tema «nõrkus» oli pime lojaalsus Donald Trumpi vastu. 

Coheni advokaadid olid palunud kohtult leebust süüaluse vastutulelikkuse tõttu. «Ta esitas asitõendid kõige võimsama mehe suhtes meie riigis,» ütles Coheni advokaat Guy Petrillo. 

Cohen tunnistas augustis ennast süüdi ka maksupettuses ning novembris kongressile valetamises Trumpi äritehingute kohta Venemaaga. 

Trump Organizationi üks juhtivametnikke Cohen tunnistas novembris, et andis uurijatele valetunnistusi kuni 2016. aasta keskpaigani kestnud katsete kohta pidada Vene ametnikega läbirääkimisi Trump Toweri ehitamiseks Moskvasse.

Cohen on teinud alates augustist koostööd Muelleriga, kes uurib Venemaa ja Trumpi valimiskampaania võimalikku kokkumängu presidendivalimistel. 

Trump on korduvalt soovinud Cohenile pikka vanglakaristust ja süüdistab advokaati valetamises. Eelmisel nädalal nimetas ta makseid Danielsile ja McDougalile seaduslikeks «eraviisilisteks ülekanneteks». 

Cohen oli 12 aastat Trumpi perefirma Trump Organization asepresident ja üks kinnisvaramagnaadist presidendiks tõusnud miljardäri peamisi usaldusisikuid. 

Aprillis korraldasid uurijad Coheni tööruumides ja New Yorgi kodus haaranguid ja mees tunnistas augustis, et varjas maksuameti eest umbes nelja miljonit dollarit oma taksoäriga teenitud tulu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles