Freeland: Hiina võimud pidasid küsitlemiseks kinni teise Kanada kodaniku

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada välisminister Chrystia Freeland 12. detsembril pealinnas Ottawas pressikonverentsil.
Kanada välisminister Chrystia Freeland 12. detsembril pealinnas Ottawas pressikonverentsil. Foto: Reuters/ScanPix

Välisminister Chrystia Freeland ütles kolmapäeval, et Hiina võimud on pidanud küsitlemiseks kinni teise Kanada kodaniku viimase paari päeva jooksul. 

Välisminister Chrystia Freeland ütles kolmapäeval, et Hiina võimud on pidanud küsitlemiseks kinni teise Kanada kodaniku viimase paari päeva jooksul. 

"Me oleme teadlikud kanadalasest, kes võttis meiega ühendust, sest Hiina võimud esitavad talle küsimusi," sõnas Freeland pressikonverentsil.

Välisminister ei avaldanud palju üksikasju, kuid märkis, et tema ministeerium ei ole pärast teavitamist oma kodanikuga rohkem ühendust saanud. 

"Me teeme kõvasti tööd tema asukoha kindlaks tegemiseks ja me oleme tõstatanud selle juhtumi ka Hiina võimudega," lausus Freeland. 

Teisipäeval teatas mõttekoda Rahvusvaheline Kriisirühm (ICG) Kanada endise diplomaadi Michael Kovrigi kinnipidamisest Hiinas. 

Kanada peaminister Justin Trudeau kinnitas teisipäeva õhtul Kovrigi kinnipidamist ning riigi ametnikud ütlesid kolmapäeval, et neid teavitati sellest ametlikult esmaspäeva hommikul faksi teel. 

"Kanada on sügavalt mures härra Kovrigi kinnipidamise pärast ja on tõstatanud selle juhtumi vahetult Hiina ametnikega," lausus Freeland. 

Kanada kodanike kinnipidamine näib olevat vastus Hiina telekomifirma Huawei finantsjuhi Meng Wangzhou vahistamisele Kanadas USA palvel. Kanada kohus vabastas teisipäeval Mengi kautsjoni vastu, kuid teda ootab väljasaatmismenetlus Ühendriikidesse, kus teda süüdistatakse Iraanile kehtestatud sanktsioonide rikkumises. 

Sõprade ja ekspertide sõnul võis Kovrigist saada "pantvang" ja "ettur" kolme riigi tülis. 

"Selle juhtumi puhul on selge, et Hiina valitsus tahab avaldada Kanada valitsusele maksimaalset survet," ütles Kanada endine suursaadik Pekingis Guy Saint-Jacques AFP-le. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles