ÜRO peasekretär: kõik väed lahkuvad Hodeida sadamalinnast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni välisminister Khaled al-Yamani (vasakul) ja  šiiamässuliste huthide esindaja Mohammed Abdelsalam (paremal) suruvad ÜRO peasekretäri António Guterres'i silme all kätt.
Jeemeni välisminister Khaled al-Yamani (vasakul) ja šiiamässuliste huthide esindaja Mohammed Abdelsalam (paremal) suruvad ÜRO peasekretäri António Guterres'i silme all kätt. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres teatas täna mitmest läbimurdest Rootsis peetavatel Jeemeni rahukõnelustel, muu hulgas relvarahust lahingutes Hoideida sadama pärast ja kõigi vägede lahkumisest linnast.

Eelmisel kolmapäeval Rootsi kõnelustele saabunud Guterres teatas täna, et Jeemeni valitsus ja huthi mässulised leppisid kokku Hodeida relvarahus.

«Kogu Hodeida kubernerkonnas kuulutati välja relvarahu ning kõik väed lahkuvad nii linnast kui sadamast,» ütles ÜRO peasekretär,

Jeemeni välisminister ja šiiamässuliste huthide liider surusid ÜRO vahendusel peetavate kõneluste seitsmendal päeval hea tahte märgiks teineteisel kätt.

Jeemeni kodusõda on vallandanud maailma rängima humanitaarkriisi - näljahäda ähvardab juba 20 miljonit elanikku.

Mässulised hõivasid Punase mere ääres asuva sadama 2014. aastal, kuid viimastel kuudel on valitsusväed pealetungil ja püüavad seda vallutada. Hodeida kaudu jõuab Jeemenisse suurem osa toiduainetest ja humanitaarabist.

Guterrese teatel hakkab sadamas nüüd juhtivat rolli etendama ÜRO.

«Sadamas saab ÜRO väga tähtsa vaatlejarolli ning linnas peavad korda kohalikud väed,» ütles Guterres.

Lisaks jõuti Rootsi kõnelustel üksteisemõistmisele Jeemeni suuruselt kolmanda linna Taizi küsimuses, kus on peetud kodusõja rängimad lahingud.

Järgmine kõnelusvoor on kavas jaanuari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles