USA kritiseeris Hiina ja Venemaa röövellikku tegevust Aafrikas (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton. Foto: Polaris/SIPA / Polaris/SIPA/Scanpix

USA sarjas täna Hiina ja Venemaa röövellikku asjaajamist Aafrikas ja tuli välja oma strateegiaga Aafrika majanduse arendamiseks.

Pekingi ja Moskva järjest agressiivsem tegevus on tõsine oht USA riiklikele julgeolekuhuvidele maavaraderikkas Aafrikas, ütles USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.

Nende röövellik tegutsemine halvab majanduskasvu ja iseseisvust ning kahjustab ka USA kaubanduslikke ja sõjalisi eesmärke, on öeldud Boltoni täna esitatava kõne tekstis.

Hiina on oma projektidega asunud Aafrikas tegema tohutuid otseinvesteeringuid taristusse, mis jätab partnerriigid suurtesse võlgadesse ja teevad need pikemaks ajaks Hiinast sõltuvaks.

Hiina investeeringute toel ehitatud Aafrika Liidu peakorter.
Hiina investeeringute toel ehitatud Aafrika Liidu peakorter. Foto: SIMON MAINA / AFP

Pentagon tahab samal ajal oma jalajälge Aafrikas vähendada ja USA on väljendanud seisukohta, et parim vahend võimuvõitluses on kaubandussidemete arendamine.

Aafrika valitsused on edaspidi tavapärase abi puhul silmitsi karmimate reeglitega ja lõpetatakse valimatu abi mandrile, ütles Bolton USA plaane kommenteerides.

Ühe valitsusametniku sõnul on USA-le juba pikalt meelehärmi valmistanud välisabi saavate Aafrika riikide korrumpeeritus ja Bolton toob oma kõnes selles osas eriti välja Lõuna-Sudaani.

«Washington ei kavatse jätkata raskesti teenitud USA maksudollarite kulutamist mingite kleptokraatlike režiimide ja inimõiguste rikkujate abistamiseks,» ütles ametnik anonüümsuse tingimusel.

Samas tahab valitsus, et Ühendriikide erasektor suurendaks kohalolekut Aafrikas, sest erasektori poolest on USA tugevam kui Hiina või Venemaa, rääkis ametnik.

«Me proovime ühendust luua rohkem kui eales varem, väga sihikindlalt - USA ärid Aafrika turul ja vastupidi,» ütles ta. «Ärgitame Aafrika juhte valima kõrge kvaliteediga, läbipaistvaid ja kõikehõlmavaid investeeringuid USA-st, võrrelduna Hiina ja Venemaa omadega,» ütles ametnik. «USA on tugev kaubamärk.»

Keenia pealinna Nairobit ja rannikul asuvat Mombasat ühendav uus raudtee ehitati Hiina investeeringute toel.
Keenia pealinna Nairobit ja rannikul asuvat Mombasat ühendav uus raudtee ehitati Hiina investeeringute toel. Foto: Khalil Senosi / AP / Scanpix

Septembris lubas Hiina president  Xi Jinping toetada järgmise kolme aasta jooksul taristuprojekte Aafrikas 60 miljardi dollariga, seejuures väitis ta, et sellel investeeringul ei ole poliitilisi lisatingimusi.

Vähemalt viis Aafrika riiki on saanud Hiinalt abi raudteede ehitamiseks. Nendeks riikideks on Keenia, Etioopia, Angola, Djibouti ja Nigeeria. Etioopia pealinna ehitati täielikult Hiina raha eest Aafrika Liidu peakorteri hoone, Nigeeriasse rajati rafineerimistehas. Need on vaid üksikud näited kümnetest Hiina investeeringutest erinevatesse Aafrika riikidesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles